Nilgün KAYA
Ayvalık’ta tarım alanında yaşanan sorunlar ve çözüm amacıyla yapılması gerekenler, Ziraat Odası’nda yapılan toplantıda ele alındı. Ayvalık’ın en önemli iki tarım ürününden zeytin de hasat için yeterli iş gücü bulunmamasının, ihracat edilen bamyada ise zararlılar nedeniyle yoğun ilaç kullanımı sonucu pestisit kalıntısı olması çözüm bekleyen sorunların başında geldiği belirtildi.
Kaymakam Gökhan Görgülüarslan’ın başkanlığında, ilçe Tarım ve Orman Müdürü Zafer Volkan Oral’ın organizasyonunda yapılan Belediye, Ticaret, Ziraat, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları, Vergi Dairesi, muhtarlar, zeytin üreticileri ile S.S. 79 No’lu Ayvalık Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi temsilcilerinin katıldığı toplantı, 13 Kasım Çarşamba günü düzenlendi.
“SORUNLARIMIZI BİR MASA ETRAFINDA KONUŞAMADIĞIMIZ İÇİN ÇÖZEMİYORUZ”
Tarım ve turizmin gerek ülke gerekse bölge açısından önemine değinen Kaymakam Görgülüarslan, “Sorunların gündeme geleceği ve önerilerin de düşünüleceği bir toplantı bu. Kendi organizma ağı içinde herkesin sıkıntısı var. Kimsenin iyi niyetli çalışmasından şüphe yok ama hiç kimse iyi değil, sıkıntısı var ki vaziyet bu halde. Sorunlarımızı bir masa etrafında konuşamadığımız için çözemiyoruz. Gördüğüm bir şey var. Ne yaparsak yapalım kaliteli ve özenli yapmıyoruz. Kaliteli çiftçi, kaliteli üretim ve tarım sektöründen bahsedeceksek işini özenli yapan bir kadro lazım. Çiftçilik herkesin yapacağı bir faaliyet sahası değil. Bizim işini kaliteli yapan çiftçiye ihtiyacımız var. Kimse gelip bizim sorunlarımızı çözmeyecek. Herkesin birbirini tamamlaması lazım” dedi.
Yüzölçümü 28.400,00 hektar, nüfusu 70.002 olan Ayvalık’ta kayıtlı çiftçi sayısının, bin 957, kayıtlı ekilen alanın 107 bin 223 hektar olduğunu belirten İlçe Tarım Müdürü Volkan Oral, tarımsal veriler hakkında bilgi verdi. Oral, “Tarım alanı 21.778,30, sulanan tarım arazisi 5.450,00, Çayır-mera alanı 1.500,00, orman alanı 4.592,00. Zeytinlik 17.030, tarla alanı 2.711, sebze alanı (örtü altı dâhil) 1.485 hektar. Tarıma elverişli olup kullanılmayan arazi 300, meyvelik 213, bağ alanı 40 hektar. Tarımsal işletmelerimizin yüzde 70’i 50 dönüm ve altında. Parsellerin küçük olması en büyük sorunlarımızdan biri” dedi. Ayvalık’ta tarlaya ekilen ilk 5 ürünün sırayla Silajlık Mısır, yonca, buğday, fiğ ve pamuk olduğunu, meyve olarak ise 2018 yılında 27 bin 665 ton üretilen ve 2019’da 37 bin 600 ton üretilmesi beklenen yağlık zeytin, diğerlerinin ise sofralık zeytin sofralık üzüm, ceviz ve nar olduğunu belirten Müdür Oral, “Sebze üretiminde ilk sırada 2 bin 800 ton ile bamya, ardından domates, karpuz, patlıcan ve karnabahar geliyor. 6 bin 300 büyükbaş, 30 bin küçükbaş hayvan üretimi yapılan Ayvalık’ta, 5 adet su ürünleri işleme tesisinin yanı sıra birer adet salyangoz ve karides üretim tesisi bulunuyor. Kentimizde 20 yağhane 53 zeytinyağı paketleme, 43 zeytin işleme, 3 çam fıstığı işleme, 17 süt ürünleri işleme ve 2 süt toplama merkezi faaliyete devam ediyor.” dedi. 2018 yılında 346 çiftçinin iyi tarım, 20 çiftçinin organik tarım desteği aldığını kaydeden Müdür Oral, “Müdürlüğümüz tarafından sakız ağacı, badem ağacı, incir yetiştiriciliği sofralık zeytin projelerimiz var. Tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Beşiktepe’de şevketi bostan, Altınova’da karabuğday, Beşiktepe’de Anadolu adaçayı, tıbbi adaçayı ve Cunda’da İzmir kekiği projeleri bitti, küçükköy’de lavanta projesi kısmen devam ediyor. Su ürünleri konusunda sorun, yetiştiriciliğe uygun alanlar tabiat parkı sınırları içinde kalmasından ötürü yetiştiricilik izni verilmemesinden kaynaklanıyor. Altınova mevkiindeki barınağının balıkçı barınağı statüsüne kavuşturulması gerekiyor. Hayvansal üretim konusunda maliyetlerin yüksek olması, elde edilen ürün fiyatlarının düşük olması, hayvancılık faaliyetlerinin birincil iş olarak görülmemesi, genç nüfusun hayvancılığa ilgisizliği, iş gücü azlığı ve maliyetleri, kooperatifçiliğin yaygın olmaması, işletmelerin küçük çaplı ve dağınık olması, bitkisel üretimde maliyet yüksekliği ve gençlerin ilgisizliğinin yanı sıra tarım parametrelerinin miras ve satış yoluyla küçülmüş olması, soğuk hava ve lisanslı depoculuğun olmaması, ilçenin önemli ihracat kalemi olan bamyada zararlılar nedeniyle yoğun ilaç kullanımı sonucu pestisit kalıntısı olması, Atınova dışındaki arazilerde işlenebilirlik ve su kısıtlılığı zeytin hasadında yeterli iş gücü bulunmaması ve makineli tarımın yetersiz olması gibi sorunlarımız var” dedi.
Zeytinyağında markalaşma gerektiği ve coğrafi işarete sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda maddi zorlukların markalaşmayı engellediği, çiftçinin sorunlara tek başına çözüm bulmasının mümkün olmadığına da vurgu yapıldı.