Nilgün KAYA
Balıkesir’de hayata geçirilen ‘Gönüllü İtfaiyecilik Projesi’ Ayvalık’ta da uygulanmaya başladı. 10’u kadın 60 kişi, olası itfaiye olaylarına gönüllü olarak müdahale edebilmek için eğitim alıyor.
Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği’nde, Grup Amiri Murat Turgut, çavuşlar Ali Osman Ay, Ahmet Yalvaç ve Fırat Demir tarafından verilen 36 saatlik teorik eğitimin ardından 36 sürecek uygulama eğitimine geçildi. Mahalle muhtarları, Ayvalık Doğal Afetler Arama ve Kurtarma İlk yardım Derneği(ADAK) üyelerinin yanı sıra 10 kadının da katıldığı eğitim programı, 2 Aralık’ta başladı. 28 Aralık’ta sona erecek eğitimler, başvurunun yoğun olması nedeniyle 3 bölüm halinde düzenleniyor.
Hafta içi her gün 19.00-21.00 saatleri arasında gerçekleştirilen eğitimler 72 saat sürecek. Eğitim sonunda gönüllü itfaiyeci olmaya hak kazananlara belge verilecek.
İtfaiyecilerin yangından trafik kazasına kadar farklı olaylara müdahale yöntemlerini detaylı olarak anlattıklarını belirten Ayvalık İtfaiye Grup Amiri Murat Turgut, “Herhangi bir afette, deprem, trafik kazası ve yangınlarda zor bir iş üstleniyoruz. Balıkesir İlçe grup amirlikleri arasında en yoğun çalışan grubuz. Bu anlamda Kaymakamımız, belediye başkanımız bize çok destek veriyor. Teşekkür ediyoruz. Eğitime katılan ve başarılı olan gönüllü itfaiyecilerimiz, bundan böyle olası yangınlarda ve sel baskınlarında Ayvalık İtfaiyesi ile koordinasyon halinde çalışmalara katılıp, itfaiyecilere yardımcı olabilecekler.” Dedi.
İTFAİYECİLİĞİN AMATÖR RUHU
İtfaiyecilik mevzuatından yangın yerindeki tehlikelere, araç ve malzeme bilgisinden söndürme maddeleri ve tekniklerine kadar detaylı eğitime katılanlardan 22 yaşındaki Bükre Yalvaç, “Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunuyum. KPSS’ye hazırlanıp itfaiyeci olmayı düşünüyorum. Babam itfaiyeci bu mesleği bana aşla anlattı. Doğayı, insanları ve canlıları çok seviyorum. O yüzden bu kursa katılmak istedim. Bu kursa geliyorum ileride umarım itfaiyeci olurum. İzmir’de kadın itfaiyecileri görmüştüm gurur duyuyorum kadınların böyle bir şey yapmasından” derken ev hanımı Sevtap Oran “Oturduğum yer olan Yenimahalle’de çok yangın çıkıyor. Kendi evimin üstü de yanmıştı. Müdahale etmek için katıldım. İlk müdahaleyi artık kendim yapmak istiyorum” dedi. Emlak ofisi olan Ayşegül Pabuççu, “ADAK üyesiyim. Gönüllü olarak başladım umarım başarılı oluruz. İnsanlara yardım etmek çok güzel bir şey” dedi. Havva Nefise Çam, “Dernek olarak birçok aramalara gittik. İtfaiyeye de yardımcı olabilmek için kursa katıldık. İnşallah bize ihtiyaç duyulmaz ama ihtiyaç duyulduğunda yardımcı oluruz. Gönüllü olmaktan mutluyuz” dedi.
DAHA GÜÇLÜ BİR BALIKESİR İTFAİYESİ
Daha güçlü Balıkesir İtfaiyesi hedefiyle hizmete devam ettiklerini kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Halil Yılmaz, “Gönüllü İtfaiyeci, mesleği İtfaiyecilik olmayan, nüfusun az İtfai olay çıkma sıklığının düşük olduğu yerleşim yerlerinde gönüllü olarak görev üstlenen, eğitim, beceri ve donanım olarak profesyonel İtfaiyeci imkan ve kabiliyetlerine sahip olan, İtfai olay vukuunda kendi meşguliyetini bırakıp, emir komuta zinciri içinde olaylara müdahale eden ve olay sonrası kendi meşguliyetine dönen İtfaiyeciyi ifade eder.”
“İTFAİYE DAİMA HAZIR AMA ÖNCE TEDBİR”
‘Balıkesir’de İtfaiyeciliğe Gönül Vermek’ temalı Gönüllü İtfaiyecilik projesine bugüne kadar ilimiz genelinde 509 vatandaşımız başvuru yaptı. Yapılan başvurular değerlendirilerek vatandaşlarımızın uygun zaman dilimleri baz alınıp hafta içi gündüz- akşam ve hafta sonu grupları oluşturuldu. Eğitimler tüm hızıyla sürmektedir. Balıkesir Büyükşehir İtfaiyesi olarak amacımız; Afetlere karşı daha bilinçli, eğitimli ve hazırlıklı toplum oluşturmaktır. Disipline, organize, yönlendirilebilir gönüllü ekipler ile afetlere karşı daha etkin mücadele ve insanımızın cefakar ve fedakar yapısı ile itfaiye teşkilatımızın gücüne güç katmaktır.” Dedi.
Gönüllü itfaiyecilik eğitimi ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın sorumluluk alanında meydana gelebilecek yangınlara, su baskınlarına, her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda, teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahalede, ilk yardım hizmetlerinin yürütülmesinde, su altında her türlü arama ve kurtarma olaylarına müdahalede, müsabaka ve organizasyonlarda, eğitim ve tatbikatlarda gönüllü itfaiyecilerin de görev almaları amaçlanıyor.