Nilgün KAYA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık ve Ali Bey (Cunda) Adası’nda 1. Derece doğal sit kapsamındaki yerlerin koruma derecesini düşüren ve yapılaşmanın önünü açan çalışmasına karşı tepki olarak, arka arkaya imza kampanyaları açıldı. Change.org’daki kampanya sayısı 4’e ulaştı.
Dünyanın değişim Platformu Change org’da, biri İstanbul’dan diğeri İzmir’den iki vatandaşın 4 Şubat’ta başlattığı imza kampanyalarına 5 ve 10 Şubat’ta iki yeni kampanya daha eklendi. 5 Şubat’ta ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanlarının Talanına dur de’ başlığı ile Cumhurbaşkanı, bakanlık, belediye, Cunda ve halka gönderilmesi talebiyle Cookpoint Gurme tarafından başlatılan imza kampanyasında ‘Cunda imara açıldığında tüm güzel doğa bozulacak, ağaçlar kesilecek, betonlaşma olacak, ada havasından çıkılıp şehir hayatına dönülecek ‘ denildi. Kampanya 10 Şubat itibariyle 1585 destekçiye ulaştı.
Bir diğer kampanya 10 Şubat’ta Ayvalık Kent Konseyi tarafından başlatıldı. ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve Doğal Sit alanlarının talanına dur de’ başlıklı kampanya sonucunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Tabiat varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne iletilmesini isteyen Ayvalık Kent Konseyi, kampanya mektubunda, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 2014’ten bugüne yürüttüğü Türkiye genelinde 2 bin 430 doğal sit alanının tek tek gözden geçirilip, statülerinin yeniden belirlendiği ‘‘Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’’ sonuçlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda hazırlanıp, görüşe sunulan ve Ayvalık halkını şaşkına çeviren ‘‘Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı’’nda, mutlak koruma altında olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ile diğer doğal sit alanlarındaki zeytinlik ve çam ağaçlarının olduğu bölgeler yapılaşmayla karşı karşıya. 19.624 hektar alanıyla Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Bakanlar Kurulunun 21 Nisan 1995 tarihli kararı ile bu statüyü kazanmıştır. Ayvalık’a bağlı 22 adanın 19’unu kapsayan ve bir doğa harikası olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı; jeomorfolojisi, peyzaj güzellikleri ve rekreasyonel olanakları ile mükemmel bir yaşam alanı sunmaktadır. Böylesine önemli bir konuma sahip Tabiat Parkımız ile Türkiye’nin turizm incisi olan Cunda adası-Pateriça ve diğer doğal sit alanlarımız kesinlikle imara açılmamalıdır. Aksi yönde yapılacak bir düzenleme; biyo-çeşitliliğe, kıyılara, ormanlara, zeytinciliğe, sulak alanlara, tarıma, turizme, ekonomiye, kentin tarihine darbe vuracak ve şehrin siluetini bozacaktır. Ayvalık halkı olarak, eşsiz güzelliğe sahip olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve mutlak korunan doğal sit alanları ile tabiat varlıklarımızın talan edilmesine karşıyız” dedi.