Nilgün KAYA
Sarımsaklı kumsalını ve denizi de kapkara yapan Nikita Deresindeki atık olayı henüz çözülememişken Ayvalık, bir çevre kirliliği sorunu daha yaşıyor. Zeytin atığı olan Prinayı işleyen fabrikalardan yayılan ‘Gözleri ve ciğerleri yakan’ dumanın önüne geçilmesini isteyen Ayvalıklılar, yıllardır şikâyetçi oldukları soruna çözüm bekliyor.
Prina tesislerinin yarattığı hava kirliliğine karşı, Ayvalık Tabiat Platformu tarafından 23 Mayıs Cumartesi akşamı sosyal medya kampanyası başlatıldı. Twitter üzerinden başlatılan kampanyada, ‘Temiz Hava hakkımız’, ‘Ayvalık bu prina zehirini hak etmiyor’, ‘Zehir solumak istemiyoruz’, ‘Ölçümleri TUBİTAK MAM ile yapın’, ‘Duman altında turizm olmaz’, ‘Ya prina ya sağlık’, ‘Zehir gibi dumanı salma bizi kanser yapma’, ‘Kokusuz hava solumak istiyoruz’, ‘Bol oksijenli Ayvalık havası mı, Prina dumanı mı? Tercihini yap’ tweetleri paylaşıldı.
Prina Fabrikalarından kente yayılan duman ve kokunun normal olmadığını ve nefes alamadıklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin soruna çözüm bulmasını beklerken 2019 yılının Ekim ayında bir açıklama yapan fabrika yetkilileri, ‘Fabrikada günde 550 ton 2 faz prinanın buharlaştırarak kurutulduğunu, bunun sonucunda bacalardan yaklaşık 200-250 ton su buharı çıktığını, buharlaştırarak bertaraf edilen zeytin karasuyu maddesinin ilçe halkını rahatsız etmemesi için kendi kaynaklarıyla 50 bin avroluk yatırım yapma kararı’ aldıklarını açıklamıştı. Fabrikaya incelemeye giden Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği yönetim kurulu üyeleri, bacadan çıkan su buharının kokudan arındırma aparatının alındığını ve takıldığını ifade etmişti. Takıldıktan 24 saat sonra kokunun kalmayacağı , koku sorununun giderileceği yönünde yapılan açıklamaya karşın Ayvalık’ta yaşayanlar, koku ve duman sorununun giderilmediğini belirterek yetkililerden soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.