Nilgün KAYA
Ayvalık’ta turizmci ve esnaflar, sezon öncesi bir kriz masası kurdu. Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle turizm sezonunun zor geçeceğini ifade eden ve belirsizliklere dikkat çeken kriz masası ekibi, desteğin şart olduğuna dikkat çekti.
Sektördeki problemleri ve çözüm önerilerini belirleyip, yerel ve merkezi yönetime iletmek üzere kurulan kriz masası ekibi, karantina sırasında yaptığı iki toplantının ardından 27 Mayıs günü 3’ncü toplantısını İstanbul Pansiyonda gerçekleştirdi.
Toplantıya, Ayvalık Turizm Hizmet Geliştirme Birliği Genel Sekreteri, Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ümit Özgültekin, Ayvalık eski Ticaret Odası Başkanı ve esnaf İbrahim Kantarcı, Barbaros Esnaf Birliği sorumlusu Ersan Girgin, Ayvalık Demokrasi Platformundan Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Esnaf ve Turizm Güç Birliği’nden Cemil Tosunoğlu, Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği’nden Serap Tuncay, Ayvalık Yerel İnisiyatiften Yavuz Taçar, Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Havva Taylan katıldı.
Büyük oteller için sertifika verileceğini, Ayvalık’ta işletmelerin yüzde 80’inin küçük oteller olduğunu belirten Ayvalık Turizm Hizmet Geliştirme Birliği Genel Sekreteri, Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ümit Özgültekin, “Bizim otellerimiz Antalya’nın otelleri gibi değil. Kendi önlemlerimizi kendimiz almak zorunda kalacağız. Genelgeden aldığımız bazı örneklerle olayı çözmeye çalışacağız .Sezonun Haziran 15’ten sonra açılmasını bekliyoruz. Tabii bu da soru işareti. Birçok otelimiz 1 Temmuz’da açacak ve açmayan otellerimiz de var. kar etmeyi unuttuk. Haziran ayı Temmuz ve Ağustos’u belli edecek. Eğer o aylarda istenen gelir kazanılamazsa sonuç küçük esnaf için hiç iç açıcı olmayacak. Sıkıntılı bir sezon. Ne olacağını sadece Türkiye değil dünya bilmiyor. Bizim anladığımız şekilde turizm devam edecek mi? Beklediğimiz insanlar gelecek mi? Bu sene yurt dışına kapatmış durumdayız. Gelmeyecekler veyahutta istediğimiz oranda gelmeyecek, yerli turistle biz bu açığı kapatacak mıyız, kapatamayacak mıyız? Sorunlar bunlardan ibaret” dedi.
“BALIKESİR’E GİRERKEN KONTROLLER YAPILIP DİĞER İLÇELERE GEÇİŞLERE İZİN VERİLMELİ”
Barbaros Esnaf Birliği sorumlusu Ersan Girgin, “Önlemler kişiye özel olacak. Herkes birebir müşteri ile muhatap olup isteklerini karşılayacak. Herkes girmeyecek. Kontrollerden geçerek girilebilecek” dedi. Ayvalık eski Ticaret Odası Başkanı ve esnaf İbrahim Kantarcı, “Ayvalık’ımızın gelirinin yzüde 70’i turizm, yüzde 30’u tarım ve zeytincilikle ilgili. Sezonun da gelmesi sebebiyle Ayvalık’a büyük şehirlerden ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda turist olacaktır. Burada şöyle bir şey öneriyorum. Tabii bu il bazında yapılacak bir şey. Balıkesir iline girerken Ayvalık’a gelecek kişilerin Balıkesir girişinde kontrol edilip ilçeye öyle sokulması. Böylece denetim baştan yapılmış olur. Körfez bölgesi yoğun olarak turistlerin geleceği yerlerde yoğun kontroller yapılırsa önlem baştan alınmış olur. Zor bir yıl geçireceğiz o belli ama inşallah altından kalkarız” dedi.
“DEVLET VE BELEDİYELERİN, YAPICI ÖNLEMLERLE DESTEK OLMASI GEREKİYOR”
Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, “Ayvalık küçük işetmeler şeklinde olduğu için. Ayvalık’ta olan herhangi bir olay bütün işletmeleri ve bütün esnafı etkileyecektir. Devletin ve yereldeki belediyelerin bu işletmelere destek olması gerekiyor. Katı önlemlerle değil daha yapıcı önlemlerle destek olması gerekiyor” dedi. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Havva Taylan, “Öncelikle ekonomik olarak küçük turizmci ve esnaflar desteklenmeli. Çünkü bu yıl kar etme şansları hiç yok. En az zararla nasıl çıkılabilir peşindeler. Bunun için eğer sosyal devletsek devlet desteği koşul” dedi.
“KÜÇÜK İŞLETMELERİ KORUYUCU ÖNLEMLER YOK, KÜÇÜK İŞLETMELER KENDİ HALİNE BIRAKILMIŞ”
Ayvalık Demokrasi Platformundan Hüseyin Şalmanlı, Genelge daha çok büyük otellere çevrilmiş fakat bu sefer yoğunluk küçük işletmelerde olacak. Küçük işletmecileri koruyucu önlemler yok. Küçük işletmeler kendi haline bırakılmış. İnşallah başarılı olursunuz. Gerçekten sıkıntılı geçecek bu dönem ve Ayvalık gibi küçük yerler, Antalya gibi yerlerden daha yoğun geçecek. Küçük yerlerin daha çok korunması gerektiğine inanıyorum” dedi.
“KİRA, ELEKTRİK VE SU KONUSUNDA ESNAFA DESTEK ŞART”
Ayvalık Esnaf ve Turizm Güç Birliği’nden Cemil Tosunoğlu, “Kira, elektrik ve su konusunda küçük esnafa destek gerektiğini belirten “Su için Büyükşehir Belediyesi, elektrik için Uedaş ile görüşelim. Kaymakamımız ve diğer mercilerden yardım isteyelim. Bu önemli bir sorun” dedi. Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği’nden Serap Tuncay, “Tüm esnafın ve işletmelerin ortak hareket etmesi çok önemli. Kaygılarımızı ve çözümleri paylaşıyoruz. Bu süreci birbirimizi destekleyerek ve bir arada olarak atlatırız diye düşünüyorum” dedi. Ayvalık Yerel İnisiyatiften Yavuz Taçar, “ Kontrol noktaları konusunda bizim bastırmamız gerekiyor. 15 Temmuz olaylarından sonra 81 ilde ve bütün ilçelerinde kontrol noktaları kurup günlerce, aylarca kontrollerini sürdüren bir merkezi yönetim, sayarsak tatilci akınına uğrayacak 6-7 ilde bu kontrol noktalarını kurup önlem alabilir diye düşünüyorum” dedi.
Ayvalık Otelciler Derneği Başkanı İbrahim Çolak ise, “Dernek olarak üye otel, pansiyon ve Turizm işletmeleri corona 19 virüsü ve pandemiye karsı yasal zorunlulukları yerine getiriyorlar. İşletmeler gerekli hijyeni sağladıkları gibi, ateş ölçer, maske gibi ürünleri, sağlık açısından işletmelerinde bulundurmaktadırlar. Ayrıca belediyenin girişlerdeki kontrol uygulamaları işletmelerin yükünü azaltacaktır. Hijyen ilaçlamaları ve yeterli mesafeler, oda vermelerdeki kıstasları göz önünde bulundurmaktadır. Ağırlıklı olarak iç turizmde İstanbul müşterilerimizin olması, ulaşım sorunun olmaması, Ayvalık turizmini bir nebze rahatlatacaktır. Valilik, büyükşehir belediyesinin ve Turizm Müdürlüğünün Körfez turizmine ve dolayısıyla Ayvalık turizmine bakış açıları çok önemlidir. Bu nedenlerle Ayvalık turizmi yine de hareket kazanacaktır.” dedi. s