Nilgün KAYA
Ayvalık Küçükköy Mahallesi’nin Sarımsaklı ile Badavut Mevki arasında bulunan toplam 51.67 hektarlık ormanlık alanı küle çeviren yangından yaklaşık 2 ay sonra, yanan bölgede ağaçlandırma çalışması törenle başlatıldı.
Balıkesir Orman Müdürlüğü’nün ‘Geleceğimizi Kurtaralım’ teması ile 18 Kasim Çarşamba günü düzenlediği törende, sembolik olarak 15 adet Servi fidanı dikildi. Yanan alana kızılçam tohumları ekildi. Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkan Vekili Özge Toygar, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan yardımcısı Birol Şahin, Ayvalık Orman İşletme Şefi deniz Meltem ve ekibi, daire müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşların katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
19 Eylül akşamı meydana gelen yangında Ayvalık Orman İşletme Şefliğine ait kısımda 13.20 hektar, Tabiat Parkında 38. 47 hektar, toplamda 51.67 hektar orman alanı ile tabiat alanında 2.03 hektarlık ziraat alanının yangından zarar gördüğünü belirten Balıkesir Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, can ve yerleşim yerlerinde mal kaybı olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi. Müdür Dündar, “Ayvalık’ımızda 19 Eylül tarihinde çıkan orman yangını sürer sitesi denilen bu civarlardan başlayıp, saat 21.27 de başlamıştır. Yangına Edremit Orman İşletme Müdürlüğümüzün Ayvalık İşletme Şefliği Ayvalık ilk yangın müdahale ekibi, saat 21.35 itibariyle müdahale etmiştir. Fakat yangın kuzeydoğu yönünden yaklaşık 50 km saat hızla esen rüzgârın etkisiyle hızla Şeytan Sofrası yolu dediğimiz bu yola ulaşmış ve sırtı aşarak Badavut mevkine ilerlemiştir. O akşam rüzgârın şiddetini şöyle anlatalım. O akşam yangına müdahale ederken kulede duramıyorduk. Rüzgâr bizi ciddi anlamda itiyordu. Yangına, Balıkesir Orman Müdürlüğümüz ve İzmir, Bursa ve Çanakkale’den toplam 53 arazöz, 13 su ikmal aracı, 5 dozer gelmiş, bunun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ait 20 itfaiye aracı ve 8 iş makinesi takviye olarak gelmiş. Yangın 03.40 civarında kontrol altına alınmıştır.
“BU GÜZELLİKLERİ BİRLİKTE KORUMAMIZ LAZIM”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Birol Şahin, “ Bu Güzellikleri korumamız lazım. Her ağacın başına görevli dikmemiz mümkün değil. Asıl kaynak bizleriz. Bizlerin sorumluluğunda. Burada bir yangın oluyorsa mutlaka bizlerin bir ihmalinden kaynaklanıyor. İnsan bilinci, bizlerin bilinci çok önemli. İnsanları çekinmeden uyarmak önemli. Burada elbette piknik yapılması gerekiyor ama buralarının temiz tutulması ve yangına neden olabilecek hiçbir materyalin bırakılmaması gerekiyor” dedi.
“YANGIN EYLEM PLANI OLUŞTURACAĞIZ”
Yangın eylem planı oluşturmayı planladıklarını belirten Müdür Dündar, “Bu yangın eylem planı içinde yanıcı maddenin azlatılması, ormanlarımız çok sık azlatılması konuusnda Milli Parklarmızla görüşeceğiz. Yollarımızın temizlenmesi ve vatandaşlarımızın bilinçlenmesi konusunda çalışma yapacağız. Burada birçok binamızda havuzlar olduğunu biliyoruz. 700-800 ton yüzme havuzlarda hem evleri hem de civarı koruyacak pompalar konmasında konusunda ilgililerle görüşeceğiz” dedi.
“KAYNAKLARIMIZI HOYRATÇA VE SORUMSUZCA KULLANMAK SONUMUZU GETİRECEK GALİBA”
Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, “19 Eylül gecesi içimiz yanmıştı. Yüreğimiz yanmıştı. O gece yapılan müdahaleler, mücadele takdire şayandır. Başta orman teşkilatımız olmak üzere makinesiyle oradan buradan koşturan, kendi iş gücüyle koşturan tüm kurumlarımızı kutluyorum. Canı gönülden katılan, enerjisiyle bize güç veren tüm sivil toplum örgütlerimize, vatandaşlarımıza yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. O günkü rüzgâr çok şiddetliydi. Önünü alabilmek, yerleşim yerlerinin bundan zarar görmesinin önüne geçmek ve can kaybının önünü almak büyük bir mücadeleyi gerektiriyordu. Arkadaşlarımız bu mücadeleyi cansiperane verdiler onları kutluyorum. Burada çok ciddi bir teknik çalışma gerçekleştirildi sonrasındaki süreçte. Arazimizin bir kısmı doğal çimlenme dedikleri usulde ağaçlandırılacak bir kısmı bugün burada bizlerin yapacağı gibi ağaçlandırma yöntemiyle tekrar eskiye döndüreceğiz. Biz insanoğlu dünyayı sadece kendimizin zannediyoruz. O nedenle de bazen hoyratça ve sorumsuzca tüm kaynaklarımızı kullanıyoruz. Belki bu bakış açısı bizim de insanlığımızın da sonu olacak galiba ama evet böyle. Bir tarafıyla da bugün burada olduğu gibi bu açmazlarımızı, sıkıntılarımızı gidermek için uğraşıyoruz. Bugün burada güzel bir iş yapacağız. Kaybettiklerimizi tekrar kazanma, çocuklarımıza, gençlerimize emanet edeceğiz” dedi.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nden Sezgin İşbakan, nasıl tohum atılacağı ve fidan dikileceği konusunda katılımcılara bilgi verdikten sonra fidan dikme ve tohum atma işlemine geçildi.
Ayvalık Kaymakamı Röp: “19 Eylül gecesinde bu al da çok büyük bir yangın çıkmıştı. 20’si günü sabahına kadar süren bir yangındı. 50 küsur hektar alanımızı kaybetmiştik. Bugün burada o gün kaybettiklerimizi tekrar kazanma adına bir çalışma gerçekleştiriyoruz. O gün çok üzülmüştük ama bugün onun yerine yenilerini koyma adına çok mutluyuz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından fidan dikimi ve tohum ekimi yapıldı.