Nilgün KAYA
Papalina’dan Barbun’a türlü balığa, ahtapottan kalamara türlü deniz ürününe sahip Ayvalık’ta kıllı bir midye türü olan Kara diken, ilçe halkının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Kara diken mevsiminin Aralık ayında başlayıp Nisan ayının 15’ine kadar sürdüğü Ayvalık’ta, bu lezzete ilgi büyük.
Özel makası ile kesilen, küçük bir kavanoz içinde biriktirilip satılan, limon ve zeytinyağı ilave edilerek yenilen deniz kestanesi (Kara diken), Ayvalık’ta balıkçılar tarafından ilçe ekonomisine kazandırılıyor.
HÜCRE YENİLEYİCİ ÖZELLİĞİ VAR
Ayvalık ve Ege bölgesi koylarında bol miktarda bulunan kara diken, E vitamini deposu olması ve hücre yenileyici özelliği ile biliniyor. Koyu mor, kızıl ya da morumsu, siyaha yakın uzun dikenlerle kaplı bir görüntüsü olan Deniz kestanesi ya da Ayvalıklıların değimiyle kara diken, ilçede sevilen lezzetlerden biri. Adaların kıyılarında bolca bulunan deniz kestaneleri meze olarak ta restoranların ve vatandaşların sofralarının vazgeçilmezi.
ÇİĞ OLARAK TÜKETİLEN KARA DİKEN ZEYTİNYAĞI VE LİMONLA ÇEŞNİLENDİRİLİYOR
İrili ufaklı adaları ile Ayvalık, kara dikenin de bol bulunduğu yerlerden. Müthiş bir kolesterol deposu olan kara diken mutlaka çiğ olarak tüketiliyor. Zeytinyağı ve limonla çeşnilendiriliyor. Kara dikenin 200 ml şişelerdeki satış maliyeti 50-60 lira arasında değişiyor.
Kayaya yapıştığı yerde ağız denilen konik bir kısım bulunan kestanenin içindeki havyara ulaşmak için bu kısımdan yuvarlak kesmek gerekiyor. İçindeki havyarı, yani yumurtası yenen kara dikenin Yumurtası portakal rengi ve renk ne kadar portakala çalarsa kalitesi o kadar iyi olarak biliniyor. Kore’de, Japonya’da, Singapur’da ve hatta ABD’de bile kullanılan bir yiyecek olan kara diken cinsel gücü arttıran en güçlü afrodizyoklardan biri olarak biliniyor. Kara dikene ‘Ayvalık viagrası’ yakıştırması da yapılıyor.
“TÜRKİYE’YE YAYILACAK BİR TAT”
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’ya gönderilen Ayvalık’ın sembol lezzeti, ilçede her vatandaş tarafından severek yeniliyor. Balıkçılık yapan Berat Öveyik, “Doğma büyüme Ayvalıklıyım. Ayvalık’ın geçim kaynaklarından biri deniz, biri turizm diğeri zeytin. Bizim bundan başka geçim kaynağımız yok. Her mevsime göre denizde hareket ediyoruz. Balığımızı, ahtapotumuzu, kalamarımızı. Ayrı ayrı denizin güzellikleri var. ayrı ayrı tat var,lezzet var. Bunlardan biri de karadiken. Şubat ayında çıkar Nisan 15 gibi son bulur. Gerçekten Türkiye’ye yayılacak bir tat. Ayvalık’a gelip karadiken yiyip te memnun olmayan yok diyebiliriz. Karadiken gerçekten çok güzel. E vitamini çok yüksek. Hücre yenilemede mükemmel. Karadikeni serbest dalış ile topluyoruz. Sahile çekiyoruz teknemizi. Açılması, içinin temizlenip kavanozlanması çok ayrı bir emek, çok ayrı bir uğraş. Bazen insanlara 5 lira çok geliyor ama çok emeği, çok uğraşması var. yüzlerce karadikeni tek tek kavanoza dolduruyoruz. Ayvalık kendine özgü bir şehir. Ayvalık’ın herşeyi ayrı bir lezzet. Çıktığı gibi çiğ olarak tüketiliyor. Ayvalık’ımızın kendine özgü bir yağı vardır. Zeytinyağımız. Onunla ve limonla ya da sade olarak yiyoruz. Herkesin kendine göre bir zevki var.” dedi.