Nilgün KAYA
Ayvalık Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan toplantısı yapıldı. Toplantıda, biri araç alımı diğeri akıllı şehir uygulaması için İller Bankası’ndan toplam 6 milyon 761 bin liralık kredi talebi gündeme geldi.
Orman yangınları konusunda yapılan değerlendirme ile başlayan toplantıda, CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Ergin, CHP grubu adına yaptığı açıklamada, yangınlar konusunda duyduğu üzüntüyü ifade ederek, “Bu ve benzeri felaketlerin yaşanmasının nedeni olan öngörüsüz hükümetin kendini aklama, gerçekleri saklama, suçsuzları suçlama gayretleridir. Ülkeyi yönetenler, küresel ısınma ile birlikte orman yangınlarının artacağını bilmiyorsa, dünyada ve Türkiye’de ilgili uzmanların yazılı uyarılarını okumuyorsa orman yangınları önlenemez. Yanan orman alanlarının tekrar kazanılması için görev orman bakanlığına değil turizm bakanlığına veriliyorsa orman yangınları önlenemez. Orman yangınlarıyla mücadele işi yıllık ihalelerle yandaşlara veriliyorsa, yanan alanlara otel yapılmasına ses çıkarılmıyorsa hatta otel yapılması sağlanıyorsa orman yangınları önlenemez. Görülüyor ki Türkiye artık iyi yönetilmiyor. Türk Hava Kurumu Cumhuriyet ile yaşıt bir kurumdur. Her kuruma yandaş atayarak etkisizleştiren iktidar maalesef bu kurumu da atıl hale getirmiştir. Türk Hava Kurumu’nun 2002 ‘de 19 uçağı vardı. 19 pilotu vardı.
4’ü İstanbul’da, 4’ü Çanakkale’de, 4’ü İzmir’de, 4’ü Edremit’te bekliyordu. Peki şimdi sormamız gerekiyor? 2002’de 199 uçak, 19 pilot varken neden şimdi yok? Nereye gitti bu uçaklar?
“DİKKAT EDERSENİZ NEDENSE BU YANGINLAR KIYI BÖLGELERDE BELLİ PARTİLERİN OLDUĞU BELEDİYELERDE ÇIKIYOR.”
Hükümetin suçlanmasına tepki gösteren AK Partili meclis üyesi Mehmet Anıl Okyar, “Suç yangını çıkaranlar da mı? Söndürmeye çalışanlarda mı?” Diye sordu. Kanun maddesinin de yıllara sarih hazırlandığını ancak yanlış ve manidar bir tarihe denk geldiğini ifade etti. THK uçaklarının da çok eski olduğunu ve revize edilmesi gerektiğini belirtti. Okyar, “Şu da bir gerçek ki dikkat ederseniz nedense bu yangınlar kıyı alanlarda belli partilerin olduğu belediyelerde çıkıyor. Onlar da bu konuda dikkat etmesi uygun olabilir. Kendi araç gereçlerine ve yangın tesisatlarına dikkat etmesi uygun olabilirsiniz.” dedi.
“4 BAYRAMDA BELEDİYE OLARAK HİZMET VEREMEDİK, BU İŞTEN PARA SAĞLAYAMADIK”
Kurban bayramında Ayvalık’a yatak sayısının çok üstünde konaklama için gelen insanların olduğunu, çadır, karavan ve kamping alanlarında kalmak isteyen insanlara belediyenin yer göstermeden müdahale ettiğini, belediyenin bu konuyla ilgili yer göstermesi ve vereceği hizmetler karşılığında ücret alması gerektiğini ifade eden MHP’li meclis üyesi Levent Gurup, “Başkan olduğunuzdan, bizim de meclis üyesi olduğumuzdan beri 6 bayram geçirdik. Hadi birinde vaktimiz yoktu, erkendi, ikincisi de öyle ama yaklaşık 4 bayramda belediye olarak hem hizmet veremedik hem de bu işten para sağlayamadık. Kabaca bir hesap yaptık. 5 bin kişiyi konaklatsak 100’er lira para alsak, bir gecede 500 bin lira, 4 günde 2 milyon. 6 bayramda 12 milyon lira para yapar. Bir an önce bu konuda bir çalışma yapılıp belediyeye gelir sağlanması ve insanlara hizmet edilmesini öneriyorum. Zabıta ile kovalarsak ne insanlara ne de bize fayda sağlarız.” dedi.
Gündem öncesi Muhasebe Müdürlüğü 6 aylık periyotla ilgili bilgi verildi. 2020 yılı ilk 6 ayında 100 milyon lira tahakkuk yapıldığı, 2021 yılında ise bu rakamın 123 milyon liraya ulaştığı, tahsilatta da artış yaşandığı açıklandı. Tahsilatın geçen yılın ilk 6 ayında 44 milyon, bu yılın ilk 6 ayında ise 64 milyon olduğu, personel giderlerinin ilk 6 ayda 11 milyon 860’tan bu sene 13 milyona çıktığı, mal ve hizmet alımlarının 27 milyondan 35 milyona, Sermaye giderleri 800 bin liradan 2 milyon 300 bin liraya yükseldiği belirtildi. İlk 6 ayda 43 milyon lira olan giderin şu an 55 milyon liraya çıktığı açıklandı. Mal ve hizmet alımları açıklanırken, Hizmet alımlarının 14 milyondan 18 milyona, temsil ve ağırlama 314 bin liradan 650 bin liraya çıktığı belirtildi. 12 milyon 500 bin lira tahakkuku olan Kira gelirlerinin tahsilatının 2 milyon liraya düştüğü ifade edildi.
“İTİRAZI OLAN VE KESİNLEŞEN OLMAK ÜZERE 43 MİLYON LİRA, GERİ KALAN 89 FİRMAYA 13 MİLYON LİRA İCRA KONUSU BORÇ VAR ”
3 milyon lira civarında kredi ödemesi yapıldığı, 31.03.2019 itibariyle 184 adet dosya olduğu, ilk 6 ayda 5 adet dosyanın açıldığı ve bunun rakamsal verisinin 12 bin lira olduğu, kesinleşen 28 adet icra dosyası olduğu bunun 2 milyon lira civarında bir miktar olduğu, 30.06.2021 tarihi sonu itibariyle 90 adet icra dosyasında işlemlerin devam ettiği, kesinleşen 42 adet dosyada toplam 3. 613. 588,57 lira borç bakiyesi bulunduğu, ilk 6 ay itibariyle 48 dosyaya itiraz olduğu, itirazı devam eden ve kesinleşen olmak üzere toplamda 43 milyon lira icra konusu borç olduğu ve bunun 30 milyon lirasının sadece bir firmaya ait olduğu, geri kalan 89 firmanın icra tutarının 13 milyon lira olduğu ifade edildi.
“34 MİLYON LİRA KREDİ BORCU VAR”
Vakıfbank’a Kredi borcunun toplam 10 milyon 870 Bin lira, İller Bankası kredi borcunun 24 milyon 743, 672 lira olduğu ödemelerin periyodik olarak yapıldığı açıklandı.
İLLER BANKASI’NDAN 6 MİLYON 761 BİN 929 LİRALIK YENİ KREDİ TALEBİ
İller Bankası’ndan, belediye bünyesine iki adet damperli kamyon, bir adet kazıcı yükleyici iş makinesi, bir adet forklif alımı için 2 milyon 761 bin 929 lira, akıllı şehir uygulaması ve veri sayısallaştırma işinde kullanılmak üzer 4 milyon 153 bin 600 lira kredi alınması gündeme geldi. Onaylanmış kredi miktarının bu rakamlar odluğu, üstüne çıkarsa belediye tarafından karşılanacağı, altına da inebileceği açıklandı. Talepler oy birliği ile kabul edildi.