Nilgün KAYA
Eğitim Sen Ayvalık Temsilciliği, 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de görev yapan eğitim ve bilim emekçileri, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralarda olduğu ifade edildi.
Temsilcilik adına Ersin Ayar tarafından yapılan açıklamada, ” 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’nın alınmasına dayanmaktadır. 5 Ekim, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’ne üye yüzden fazla ülkede eş zamanlı olarak kutlanmaktadır. Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlarken, aynı zamanda uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşımaktadır. ‘Tavsiye Kararı’, Türkiye tarafından da kabul edilen ve altına imza atılan bir belge olmasına rağmen, Türkiye’nin yıllardır yükümlülüklerini yerine getirdiğini söylememiz mümkün değildir. Türkiye’de görev yapan eğitim ve bilim emekçileri, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralardadır. Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim ve bilim emekçilerinin aldıkları maaşlar, rakamsal olarak artmış gibi görünse de insanca yaşam seviyesinin yanına bile yaklaşamamıştır. Geçtiğimiz yıllar içinde öğretmenlerin satın alma gücünün belirgin bir şekilde azaldığı görülmektedir. Öğretmenlik mesleği ve mesleki idealleri, son yıllarda uygulanan bilinçli politikalarla hızla yozlaştırılmıştır. Yıllardır ülkeyi yönetenler ve eğitim politikalarına yön verenler öğretmenlik mesleğinde yaşanan nitelik kaybının artmasında en büyük pay sahipleridir. Bu nedenle, bugün eğitim alanında yaşanan sorunların sorumlusu öğretmenlerimiz değil, siyasi iktidardır. Öğretmenlerin aldıkları maaşın tartışılması, iki ay tatilde maaş aldıkları vb. gibi söylemler öğretmeni toplum karşısında itibarsızlaştırmaktadır. Öğretmenlerin yıllar boyunca büyük fedakârlıklara katlanarak çalışırken yaşadığı zorluklar ortadadır. Geçtiğimiz yıllar içinde öğretmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlarına ek olarak, mesleki saygınlıklarında da ciddi gerilemeler yaşanmıştır.5Ekim öğretmenlerin sorunlarının anlatıldığı,çözüm önerilerinin sunulduğu gündür. Bizler de sorunlarımızı ve çözüm önerlerimizi bir kez daha siyasi iktidara hatırlatmak istiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında fedakârca görev yapan öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini mesleğine ve haklarına yönelik saldırılara, krizin faturasının sırtımıza yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Eğitim Sen olarak 5 Ekim 2021 tarihi itibariyle taleplerimiz şu şekildedir;
Öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi ayrımlar kaldırılmalıdır.
Kadrolu öğretmen ataması yapılmalı,atamalarda sözlü sınav ve güvenlik soruşturması kaldırılmalıdır.
Üyelerimiz hukuksuz bir şekilde ihraç edilmiştir. Bunların derhal göreve dönmesi sağlanmalıdır.
Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için tüm paydaşların görüşleri alınarak gereken adımlar atılmalıdır.
Özel okullar kapatılarak bakanlığın kapsamına alınmalıdır. Özel okul diye bir kurum olmamalıdır.
Başta söz verilen 3600 ek gösterge olmak üzere, ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz kabul edilmelidir.
Bu nedenle Mili Eğitim Bakanlığının tarikatlarla veya benzeri dernek veya oluşumlarla yapmış olduğu protokoller iptal edilmelidir.
Bilimsel, laik ve demokratik eğitim hayata geçirilmelidir. Eğitim Sen olarak, bizlere dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik, örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyor, yaşadığımız tüm baskılara ve olumsuzluklara rağmen öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutluyoruz.” Dedi.