Nilgün KAYA
Biri grafik tasarımcı, biri ressam ve diğeri iç mimar üç kadın, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, tasarım ve üretimi içeren örnek bir dayanışma modelini hayata geçirdi. ‘Craft Kollektif’ adını verdikleri atölyelerinde, el emeği ve geri dönüşüm ürünleri içeren çalışmalarını Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sunan kadınlar, kentteki diğer kadınları üretim ve dayanışmaya davet ediyor.
Birlikte, üretimi salt bir zanaat etkinliği olmaktan kurtarıp, onu yaşam için bir ilhama dönüştürme gayreti ile yola çıkan İlknur Kavlak, Nil Gürler ve Şebnem Öztürk, ‘Biraz sanat, biraz zanaat’ diyerek Craft Kollektif’i kurdu. Palabahçe’ de Alibey Caddesi üzerinde kurdukları Craft Kollektif’te, takıdan seramiğe, resimden dikişe çalışmalarını sürdüren kadınlar, dayanışmayı ön planda tutarak üretmek isteyen kadınlara da kapılarını açıyor.
Ağırlıklı olarak sinema ve tiyatro üzerine kitapların da bulunduğu ücretsiz bir kütüphane de oluşturan Kavlak, Gürler ve Öztürk’e yakında Ressam Derya Bingöl, Asya Açıkdilli de çalışmalarıyla katılacak.
Ayvalık’ta üretimden gelen güçlerini birleştirip, dayanışma zinciri kurarak örnek bir atölye oluşturan kadınlar, malzemelerini, fikirlerini ve umutlarını paylaşıyor.
“DAYANIŞMA VE PAYLAŞMANIN VERDİĞİ CESARET, ÜRETTİKÇE UMUDU ÇOĞALTMANIN COŞKUSU”
Craft kelimesinin İngilizce’de zanaat, Almanca’da ise “sağlam/dayanıklı” anlamında kullanıldığını ikisinin de çalışmalarına uyduğunu belirten İlknur Kavlak, ” Ayvalık’ta yaşamanın verdiği ilhamı, doğanın ve yaşamın kıymetini bilmenin erdemini, dayanışmanın ve paylaşımın verdiği cesareti, ürettikçe umudu çoğaltmanın coşkusunu ürünlere dönüştürüyoruz. Farklı materyallerle, farklı ürünler ortaya çıkartmanın keyfini, o ürünlere yaşamında yer ayıracak insanlarla paylaşmak için. Zanaat; el becerisi isteyen iş olarak kısaca tanımlanabilir. Her insan merakıyla, ilgisiyle ve bunların üzerine koyduğu emek ile birçok beceri geliştirebilir. Bizler de bu becerilerimizi ürüne dönüştürürken, kolektifin gücünü de yanımıza alıyoruz. “Biraz sanat, biraz zanaat…” diyoruz. İşte bu yüzden sitemizdeki ürünlere bakınca, bireysel üretilip, bireysel tüketilen nesneler değil, fikirler, tahayyüller, hayaller ve birlikte yarattığımız heyamolanın minik parçalarını görüyorsunuz.
Zanaat alanına giren, ama bizlerin tasarım aşkıyla asla seri üretim yapmayı beceremediğimiz(!), her bir üretimin farklı duyguları olduğunu, ve yine her ürünün bir tek sahibi olduğunu biliyoruz. Sanat da burada devreye giriyor.”
“Bizler farklı mesleklerden, farklı yerlerden, deneyimlerden bugüne gelen, bugün Ayvalık’ta üretmenin, paylaşmanın, dayanışmanın hayata geçebileceği bir birlikteliği yaratmanın mümkün olduğunu gören kadınlarız. Hepimizin farklı hikayeleri var. Bu hikayelerin kesiştiği yer Craft Kolektif. Birlikte güçlü olmak, üretebilmenin hazzını sürekli kılabilmemiz için; üretim süreçlerine katkıda bulunabilir, ürünlerimize hak ettiği değeri verebilir, emeğimizin ve çabamızın görünür olmasını destekleyebilir ve böylece siz de bu Kolektifin birer parçası olabilirsiniz. Biz hem çok mutlu, hem çok heyecanlıyız. Kolektifimiz için bir gün şöyle diyecekler:’Birlikte, üretimi salt bir zanaat etkinliği olmaktan kurtardılar ve onu yaşam için bir ilhama dönüştürdüler’ dedi.