Nilgün KAYA
Ayvalık’ın Sakarya Mahallesi’nde aralarında esnaf ve turizmcilerin de bulunduğu vatandaşlar, bir araya gelip oluşturdukları ve ‘Pirüpak’ dedikleri ekiple, yaşadıkları mahalleyi güzelleştirmek için kolları sıvadı. İkinci el tenekeleri boyayarak rengarenk saksılara dönüştüren ve mahalleyi çiçeklendirme çalışması başlatan ekip, proje kapsamında görüntü kirliliği yaratan yerleri de boyamayı planlıyor.
11 yıldır Ayvalık’ta yaşayan Seramik ve turizm işiyle uğraşan Çiğdem Celasin, 36 yıldır ilçede yaşayan ve turizmcilikle uğraşan Monica Çandarlı ve eşi Sedat Kanal, kafe işletmecisi Damien Dessane ve eşi Esra Dessane ile 2 yıldır ilçede yaşayan İngrid Aysu ve eşi Haluk Aysu, Pirüpak Grubu kurdu. Yaşadıkları mahalle olan Sakarya Mahallesini güzelleştirme amacıyla oluşturulan grup, ‘Pirüpak Ayvalık, Sakarya Mahallesi Güzelleştirme Projesi’ için çalışmalara başladı.
İKİNCİ EL TENEKELERİ BOYAYIP RENGARENK SAKSI YAPTILAR
55 adet ikinci el teneke satın alan grup üyeleri, rengarenk boyayarak sakı haline getirdikleri tenekelere ilçe Orman Şefliğinden defne, akasya ile kendi imkanlarıyla sardunya, sarmaşık ve kadife çiçeği aldı. Hazırlanan saksılar mahallenin farkı noktalarına yerleştirilmeye, vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.
“MAHALLEDEKİ ÇOCUKLARLA BİRLİKTE ÇEVRE TEMİZLİĞİ DE YAPIYORUZ”
Pirüpak Grubundan Çiğdem Celasin, İngrid Aysu ve Monica Çandarlı, “Pirüpak Ayvalık Çevre Grubu Ayvalık’ta 2016 yılında gönüllülük esasına bağlı olarak kuruldu. Amacı ilçede ve çevresinde temiz, sağlıklı bir çevre için etkin eylem ve eğitimler, evsel atıkların azaltılması, dönüştürülmesi, atık yönetimi bilincinin yaygınlaştırılması, pilot bölgelerde çevre ve sokak güzelleştirme çalışmaları yapmaktır. Pirüpak Sakarya Çevre Grubu Ayvalık Sakarya Mahallesi sakinlerinin oluşturduğu bir sivil platformdur. Sakarya Mahallesinin genel güzelleştirme planının etaplar halinde uygulanmasını amaçlamaktadır. İlk etap bölge Cumhuriyet Caddesi, 3. Fethiye Caddesi, 2. Fethiye Caddesi, 2. Değirmenler Caddesini takiben Fatih Caddesi ve İlk Kurşun Caddesini geçerek Elias Tepesine, çam koruluğundan tarihi değirmenlere uğrayarak manzaralı yoldan Kale’ye kadar ulaşmaktadır. Bu güzergah, Ayvalık’ın tarihi kimliğini, mimari ve doğal güzelliklerini uygun bir rotayla turizme de katkıda bulunacak şekilde düzen, temizlik ve bakımı sağlanarak değerlendirilecektir. Belirlenen yol güzergahında bulunan sokakların genel görünümümün iyileştirilmesi planı kapsamında; çöp istasyonlarının düzenlenmesi, kullanılmış tenekelerin proje renklerinde boyanarak, çeşitli saksı düzenlemeleri ile bitkilendirme, çiçeklendirme işlerinin yapılması, görüntü kirliliği yaratan duvar, elektrik direği v.b gibi yüzeylerin boyama ve sokak sanatı ile çekici hale getirilmesi işleri bulunmaktadır. Proje genel kapsamında ileri aşamalar için bölgenin tarihsel ekonomik, askeri ve dini özelliklerini tanıtacak bilgi ve belgelerin edinilmesi ve paylaşılması, mahalle turizmcilerinin tanıtımı için eğitilmesi, tarihi değirmenlerin rekonstrüksiyonları için çalışmalar da planlanmakta” dedi.