Nilgün KAYA
Yaraları iyileştirmeden depresyona kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan Karabaş Otu, Ayvalık’ta hala az sayıda kişi tarafından reçel yapılarak tüketiliyor. Yıllanmış bir tarifle, özenle topladığı otlardan reçel yapan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, reçel tarifini Cunda MTAL Yiyecek İçecek Hizmetleri bölümü öğrencileri ile paylaştı.
Ayvalık’ta artık unutulan tariflerde biri olan Karabaş Otu reçelinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçen Ayvalık Kent Konseyi başkanı Halil Coşkun, tarifini öğrencilerle paylaştı.
Cunda MTAL 9-B Sınıfı Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri ile birlikte Cunda tepelerinde karabaş otu toplayan Coşkun, öğrencilerle birlikte reçel yaptı.
Öğretmen Hatice Ağa ve 16 öğrenci ile Pateriça mevkiinde 2 saat karabaş otu toplayan Coşkun, otun en üstteki 4 yaprağının reçel yapmak için toplandığını, bu nedenle uzun sürede az sayıda ot toplanabildiğini belirtti.
“ŞİFASI MALUM; KARACİĞER DOSTU”
Halil Coşkun, “Karabaş otunun çiçeklerini öğrenci ve öğretmen arkadaşlarla topladık. Çöpünü ayıkladıktan sonra yıkadık. 1.5 çorba kaşığı kadar limon tuzu ve 2 bardak şeker koyduk ve 2 günlük bir mayalanma sürecine bıraktık. Reçel kısmında yaklaşık 5-6 bardak su ile 5 bardak şeker ilave edip kaynattık. Kaynadıktan sonra karabaş otlarını ilave edip 15 dakika daha kaynattık ve reçelimiz hazır oldu. Unutulmuş bir reçel. Burada yaklaşık 70 yaşı üzerindeki insanlar Karabaş out reçelini şu anda biliyor. Bunu tekrar ortaya çıkarmak ve Karabaş otu reçelini göstermek amacıyla öğrenci arkadaşlardan yardım istedik. Onlarda sağ olsun kırmadılar. Bu reçelin adına ben genelde Leman anne reçeli diyorum. Çünkü ondan öğrenmiştim. O da vefat etti, bunu bu şekilde yapan yok. Sapıyla yapıyorlar. Şifası malum. Karaciğer dostudur. Reçel olmasına rağmen karaciğeri beslediği için dengeli bir reçeldir. Rahatlıkla yenilebilir.” dedi. Öğretmen Hatice Ağa, “Okul olarak Ayvalık’ın unutulmuş lezzetlerinin gün yüzüne çıkarılması önceliklerimiz arasında olduğundan bu konuda yapılan çalışmalara katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğrencilerimiz ile Pateriça Mevkiinde Halil Coşkun’un da katılımıyla birlikte karabaş otu topladık. Öğrencilerin doğayla bütünleşmesi açısından güzel bir çalışma oldu. Daha sonra da toplanan çiçeklerin reçelini yaptık. Halil Coşkun’a teşekkür ediyoruz.” dedi.