Nilgün KAYA
18. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin tarihi ve içeriğini belirlemek üzere Ayvalık Ticaret Odası tarafından geniş katılımlı toplantı düzenlendi.
Ayvalık Ticaret Odası Salonunda 22 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Hasan Yaman, Belediye Başkanı mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, ATO başkan yardımcıları Osman Özdoğan ve Mehmet Babayiğit, Yönetim kurulu üyeleri Halil Aykut, Gizem Er Aytan, Mehmet Çokkorkmaz, ATO Turizm Meslek Komite Başkanı Uğur Berk, Zeytin-Zeytinyağı Komite Başkanı Simla Başkurt, Balıkesir Büyükşehir Belediyesini Temsilen Derya Solak, Songül Güneş, Mücahit Birdar, Balıkesir Kent Konseyi Turizm Komitesi Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan, Gurme Şef Seyahat Yazarı Blogger Akif Budak (Çok Gezen Gurme), Ayvalık Tarım İlçe Müdürü Zeki Volkan Oral, ATOLAB A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Çaylan, AYTUGEB adına Genel Sekreteri Ümit Özgültekin, Emine Derya Bahar, Özüm Metin, Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi Yetkilisi Levent Kahraman, Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürlüğü adına Kültür Müdürü Ayşe Urul, Erkan Cılak, Işık Teoman, Zeytinyağı İşletmeleri Komili, Köklü, Özgün, Kürşat, Tarım Kredi Yağ A.Ş. Turizm İşletmeleri Grand Temizel Ayvalık, D-Resort Ayvalık, Mola Cunda, Musho Otel, Sezek Travel, Dobra Hotel, Meis Turizm, Çamlık 87, Küçükköy Kıraathane Sanat Galerisi, Cunda Körfez Restaurant, Cunda Fora, Cunda Glamping ve Rota Otel temsilci ve yetkilileri katıldı.
18. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivalinin tarihi, etkinlik alanları ve festival içeriğini belirleme amacıyla gerçekleştirilen istişare toplantısında işletmelerin talebi, Ayvalık ve il genelinde yapılacak etkinliklerin tarihleri de göz önünde bulundurularak, 18. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin tarihi 13-19 Ekim 2023 olarak tespit edildi. Toplantıda geçmiş yıllarda yapılan etkinlikler, etkinlik alanları ve panel konuları hakkında ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar tarafından detaylı sunum yapıldı. Festivalin tarihi, sloganı, panel konuları, hasat alanı, zeytin pazarı ve etkinlik alanlarının tespiti, kültür sanat ile ilgili yapılacaklar, katılımcı firma marka etkinlikleri, uluslararası katılımcılar konularının belirlenmesi için görüş alışverişinde bulunuldu.
ATO Başkanı Ali Uçar “ Kaymakamımız Hasan Yaman ve Belediye Başkanımız Mesut Ergin’in himayelerinde yaptığımız geniş toplantıya paydaşlarımızı, tüm meslek odalarını, geçmiş yıllarda da etkinliğe katkı sağlayan Zeytinyağı ve Turizm İşletmelerimizi, kurum ve kuruluşları davet ettik. Bu yıl, önceki yıllarda farklı tarihlerde marka tanıtımı yapan değerli firmalarımızın etkinliklerini ve turizm firmalarımızı da festival tarihleri içine dahil ederek, daha geniş ve güçlü bir katılım, daha büyük dinamik ve eski rutinin dışında bir etkinlik planlamaktayız. Ayvalık’ın, markalarımızın ve işletmelerimizin tanıtımı ile ilgili bütün imkanlarımızı kullanacağız. Yurt dışı ve yurt içinden sektörel konuları tartışacağımız özel misafirler getirmeyi, etkinlik alanlarımızı, gastronomi etkinliklerimizi arttırmayı planlamaktayız. Sanat, kültür, müzik ve spor aktivitelerini de festival programımız içinde görebileceksiniz. Ayvalık markasını daha iyi yerlere taşıyabilmemiz için el ve güç birliği yapmamız gerekiyor. Birleştirilmiş ve birlikte yapılan etkinlikler daha sürdürülebilir ve akılda kalıcı olacaktır. Başta Kaymakamımız Hasan Yaman’a, Belediye Başkanımız Mesut Ergin’e ve toplantımıza katılan tüm kurum, kuruluş ve odamız üyesi işletmelerimize teşekkür ederim ‘ dedi.
Festival için önerilen panel konuları; ‘ İklim değişikliği küresel ısınma ve zeytin zeytinyağı sektörüne yansımaları ‘, ‘Gıda israfı ve geri dönüşümü ‘ ile ‘yıla yaygın sürdürülebilir turizm faaliyetlerimiz ‘ konuları oldu. 2022 yılında katılımcıların Kırlangıç Yaşam Merkezinden memnuniyetinin yüzde 96 oranında olduğu belirtildi. Festivalde kullanılacak kent içi alanlar; Ayvalık meydan, Kırlangıç Yaşam Merkezi, Talatpaşa caddesi, Cunda Meydanı, Küçükköy meydanı, Altınova Taş Köşk ve Hacı Bayram Veli Cami meydanı, Glamping Cunda, Sabancı Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi, restoranlar ve salonlar olarak açıklandı. Planlanan kültür sanat ve eğlence etkinlikleri olarak; resim, heykel el işi sergileri, konser ve müzik etkinlikleri, yerel mutfak örnekleri, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı, yarışmalar zeytinyağlı ot ve deniz mezeleri yapımının yer aldığı gastronomi etkinlikleri düşünülüyor. Festivalde katılımcı firma etkinlikleri olarak; ikramlı sembolik marka tanıtım hasatları, fabrika gezileri, sanatsal etkinlikler ve konserler planlanıyor. Bu yıl 100 yaşını kutlayan Ayvalık Ticaret Odası, festivalde 100. Yılını kutlamanın yanı sıra Macaron ve Cunda Adasında kent gezisi, kürek, yelken, bisiklet ve koşu gibi spor etkinlikleri yapmayı da planlıyor.