AYVALIK’TA İNCELEME TAMAMLANDI; 69 PLAJ İŞLETMESİNDEN 57’Sİ KAÇAK

Nilgün KAYA

Halka ait kıyıları işgal eden ve şezlong ile giriş ücreti adı altında yüksek fiyatlar talep eden işletmelere yönelik Ayvalık’ta yapılan inceleme sonuçlandı. İncelemede;  kent genelindeki 69 plaj işletmesinden 57’sinin kaçak olduğu tespit edildi. Sarımsaklı plajında ise işletmelerin yarıdan fazlası kaçak çıktı. Tespit edilen kaçak işletmeler hakkında bayram sonrası gerekli yasal işlemler yapılacak.

Kıyılardaki kaçak yapılaşmaların önlenmesine yönelik “Denizler Halkın” projesini başlattıklarını duyuran Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, turizm bölgelerindeki kıyı işgalleriyle ilgili olarak Alo İhbar Hattının kurulacağını açıkladı. Mayıs ayının son günlerinde bu yeni uygulamanın duyurulmasıyla birlikte, halk plajlarının korunması ve erişimin sağlanması amaçlanıyor.

Özhaseki’nin tüm kaçak yapıların yıkılacağı açıklamasının ardından Ayvalık’ın, Ege Denizi’ne sınır olan 54 km’lik kıyısında yaygın olarak yaşanan işgal sorununa çözüm bulmak amacıyla bir komisyon oluşturuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Milli Emlak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Belediyesi ekiplerinden oluşan komisyon çalışmalara Cunda Adası’nda incelemelerde bulunarak başladı. Komisyon,bayram öncesi yaptığı 4 günlük çalışmada, Altınova’dan başlayarak Badavut dahil olmak üzere şehrin tüm sahil bölgelerinde incelemeler yaptı.

Şirinkent, Cunda, Sarımsaklı, Badavut, Altınova’da 45’i otellere ait olan 114 plaj işletmesinden 69’u incelendiğinde sadece 12’sinde turizm işletme belgesi olduğu, 57’sinin kaçak çalıştığı tespit edildi.

SARIMSAKLI PLAJINDA İŞLETMELERİNİN YARIDAN FAZLASI KAÇAK

İnceleme sonunda Sarımsaklı Plajı’nda bulunan 75 plaj işletmesinden sadece  37’sinin turizm belgesine sahip olduğu belirlendi.

Bu nedenle söz konusu işletmelere tutanak tutuldu ve komisyon üyesi tüm kurumlara ve Balıkesir Valiliğine  konuyla ilgili rapor gönderildi. Balıkesir Valiliği talimatları doğrultusunda söz konusu tesislerin halk plajına dönüştürülmesine karar verilecek.

Fotoğraf: Turan Karakoç