ATO BAŞKANI UÇAR UYARDI; “HER ZEYTİNYAĞI, ‘AYVALIK ZEYTİNYAĞI’ DEĞİLDİR”

Fotoğraf: Kadri Kaya

Nilgün KAYA
Tarım ve Orman Bakanlığının sahte gıda listesinde, en çok hile yapılan gıdanın zeytinyağı olduğu görüldüğünü belirten Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar tüketicileri uyardı; “Her zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı değildir. Zeytinyağı satın alırken Ayvalık Coğrafi İşaretli ürünler tercih edilmelidir.” dedi. 

Ayvalık’ ibaresiyle satışa sunulduğu ancak tağşişli ürün olduğu Bakanlık tarafından tespit edilen ürünlerle tüketicinin kandırılıp sağlığıyla oynandığını, gerçek üreticinin de büyük zarar gördüğüne dikkat çeken ATO Başkanı Uçar; Ayvalık; 61’i 600 yaş üzeri, 81 anıt ağacı, 300 yaş üzerinde yaklaşık 2 milyon zeytin ağacı varlığı ile kaliteli zeytinyağının başkenti olduğunu vurgulayan Başkan Uçar, “Osmanlı’dan bugüne tarihimizde Ayvalık, her zaman zeytinyağının başkenti olarak kabul görmüş, Ayvalık zeytinyağı nefasetiyle dünya literatüründe yerini almıştır. Zirai alanlarının yüzde 81,8’ini oluşturan 169 bin 262 dekarlık zeytinlikleri, mazisi asırlar öncesine uzanan zeytincilik faaliyetleri ve kültürü ile zeytinyağı konusunda Türkiye çapını aşan bir üne ve öneme sahiptir. 2006 yılında ülkemizde sınıfında ilk kabul edilecek şekilde ‘Ayvalık Zeytinyağı’ coğrafi işaretinin tescil sahibi olan odamız, 2014 yılından bu yana yine sınıfında bir ilki başararak akredite zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarına sahip olmuştur. Ayvalık Zeytinyağı, sınıfında Avrupa Birliği tescil süreci devam eden üç üründen biridir.” Dedi.

ATO Başkanı Ali Uçar, “Bakanlığın, hasat sezonu yaklaşırken yapmış olduğu baskınlar ve açıklamış olduğu tağşiş listeleri, bu konuyu bir kez daha gündeme taşıdı ve gıdada en çok hile yapılan ürünün zeytinyağı olduğu görüldü. Taklit, tağşiş ve sahtecilik tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi ‘Ayvalık Zeytinyağı’nda da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Taklit ürünlerde daha çok Ayvalık yöresinin adı kullanılıyor. Gıda sahteciliği, taklit ve tağşiş ürünler öncelikle üreticinin sonra da işletmelerimizin emeklerini çalmakta ve marka değerlerimize zarar vermektedir. Tüketiciyi kandıran ve sağlığıyla oynayan sahte ürünler daha çok sosyal medyada ve online ticaret sitelerinde satılmakta. Öncelikle merdiven altı olarak tabir edilen bu ürünlerin satışlarının engellenmesi gerekiyor.

Açıklanan bu ürünlerin ya markası ya şirket ismi ya da adresleri sahte. Hatta bazen hukuki boyutta Cumhuriyet Savcılığı üzerinden bu şirketlerin varlığının olmadığını görüyoruz. Tüketicilerimiz bilinçli olmalı, coğrafi ürünleri tercih etmeli. Biz Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık bölgesi olarak, üzerinde Ayvalık yazan her ürünün Ayvalık zeytinyağı olmadığını belirtmek isteriz. Tüketicilerimiz öncelikle fiyat kriterini kontrol etsin, çok düşük rakamlı ürünlerin zeytinyağı olmayacağını, hatta ‘Ayvalık Zeytinyağı’ olmayacağını bilsin. Ayvalık Ticaret Odası Akredite Duyusal Analiz Laboratuvarı, hem kimyasal hem de duyusal olarak Türk Gıda Kodeksine göre ‘Ayvalık Zeytinyağı’ coğrafi işaret sahibi olarak coğrafi işaretli ürünleri aşama aşama kontrol etmektedir. Güvenli olan bu ürünlerdir. Biz bunları Ayvalık Ticaret Odası web sayfamızda ve sosyal medya hesaplarımızda duyuruyoruz. Katma değerli ürün satışlarının arttırılması, yerel ve ulusalda kaliteli üretimin sağlanması amacı ile coğrafi işaretli ürün üretilme çabalarının desteklenmesi gerekiyor. Tüketicilerimiz güvenilir, adresleri belli olan, markalaşmış, karşılarında muhatap bulabilecekleri yerlerden zeytinyağını, tadarak satın almalı. Üzerinde etiketi olmayan, pet şişeye konulup uygun saklama koşullarında saklanmamış, ‘organik’ adıyla pazar yerlerinde ve yol kenarlarında satılan ürünler alınmamalı.

Ayvalık Ticaret Odası olarak markalarımızı tanıtmak üzere yaptığımız etkinlikler, kurduğumuz zeytin zeytinyağı pazarları ile zeytinyağının tadımı ve alırken dikkat edilmesi gerekenleri tüketicilere anlatmaktayız. 1-3 Kasım tarihleri arasında “Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti” sloganıyla düzenleyeceğimiz 19. Uluslararası Ayvalık Zeytinyağı ve Turizm Festivali’nde Ayvalık Zeytinyağı’nın özelliklerini, panellerle tüketicilerimize anlatacağız hem de 2024-2025 ilk hasat zeytinyağını tüketicilerimizle buluşturacağız.” Dedi.

ZEYTİNYAĞINDA TAKLİT VE TAĞŞİŞ NASIL OLUYOR?

Zeytinyağında tağşiş, zeytinyağından daha ucuz olan bitkisel yağların, tohum yağlarının, zeytinyağına benzeyen Ayçiçek gibi yağların ve bununla birlikte trans yağların zeytinyağıyla karıştırılarak sızma zeytinyağı adıyla satılması şeklinde yapılıyor. Sahte ürünlerde ise zeytinyağı aromalarının farklı kimyasal maddelerle, aromalarla ve renklendiricilerle karıştırılıp zeytinyağı görüntüsü verilerek, kapalı ambalajlar içerisinde piyasaya sürülüyor.

#gazeteayvalık

#ayvalıkticaretodası

#zeytinyağı

#taklittağşiş