Nilgün KAYA
Ayvalık Toplu Taşıma Şirketinin (ATT) çoğu şoför olan 72 ortağı, Balıkesir Toplu Taşıma A.Ş (BTT) yetkilileri ile yaşadıkları ortak sorunu görüştü. Yeni sisteme geçişle birlikte 5 milyon liraya ulaşan borç yükü altında ezildiklerini, 20 aydır mağdur olduklarını söyleyen şoför ve ortaklar, vatandaşın da kendilerinin de sistemden memnun olmadığına dikkat çekti. Toplantıda ATT önerilerde bulundu ve 15 Mayıs’a kadar çözüm sözü aldı.
Balıkesir’in Büyükşehir olmasıyla il genelindeki ulaşım sistemine entegre edilen Ayvalık ulaşımında, vatandaşlara değişen güzergahlar ve saatler, araçlarda para kullanımının kalkması, ücretsiz olan 65 yaş üstü için indirimli tarife uygulanması, elektronik kart güncellenmesi için her sene 5 lira ücret istenmesi şeklinde yansıyan sorunlar, Şoförlerin hayatında da borç yükü ve geçim derdi olarak ortaya çıktı.
Kalp krizi geçiren, eşinden boşanan ve çocuklarının okul masraflarını bile karşılayamayanlar olduğunu belirterek BTT’den sorunlarına çözüm isteyen ATT ‘nin 72 ortağı, BTT yetkilileri ile Pazartesi günü Sarı Zeybek Tesislerinde bir araya geldi. Turgut Baygın, Hüseyin Dönmez, Bora Umay ve Hakan Giriş’in yönetiminde görev aldığı ATT ortakları, BTT Genel Müdürü Serdar Çiçekler ile Müdür Yardımcısı Ömercan Garipoğlu’na 2016 yılı mali tabloyu sundu. Gelirin gideri karşılamadığı, yeni araçlar ve şirket giderleri ile borç yükünün artarken büyük zorluk yaşadıklarını söyleyen ATT ortakları, defalarca sorunları ilettiklerini ancak sorunların 20 aydır çözülemediğini belirtti.
81 yılından bu yana şoförlük yaptığını belirten Hasan Taşçı, “Sizin sisteminiz yüzünden aracımı sattım. İçim kan ağlıyor. 62 yaşında zorlukla, güçlükle araç içinde gidiyorum. Çocuklarımın yüzüne bakamıyorum. Verin bana arabamı bu sistem sizin olsun” derken Ortaklardan Hülya Özel, “Üniversiteye giden çocuklarım var. Onlara para göndermez oldum, tansiyon hastası oldum. 5 milyon lira borçlandırdılar bizi şirket olarak. 2 senedir borcu ödemek için bir kuruş para kazanamadık. Şirket sürekli borç halinde. Tehditle girdik şirkete, ‘Sizi Kozak köylerine veririz’ diye tehdit ettiler. Haklarımız elimizden alındı” dedi. Şoför Ali Taşçı, “Elektronik kart sayacını sökelim, size vergi verelim. Ya da hepimize ayda 2 bin lira verilsin, şirket sizin olsun 9 sene siz işletin veya herkes serbest çalışsın” önerilerinde bulundu. BTT yetkilileri, serbest çalışmanın ve elektronik sistemin kaldırılmasının mümkün olmadığını belirtirken diğer öneri üzerinde düşüneceklerini ve 15 Mayıs’a kadar bir karar verileceğini belirtti.
“ESNAFIN SIKINTILARINI DİNLEMEYE GELDİK”
Ulaşımda il genelinde sadece Ayvalık’tan sıkıntı yansıdığını ifade eden BTT Müdür Yardımcısı Ömercan Garipoğlu , “Biz BTT olarak buraya esnafın sıkıntılarını dinlemeye geldik. Daha önce iletilen sıkıntılar vardı, onları konuştuk. Bütün bir elektronik kart sistemi işletmeciler için yeni bir sistem. Artık vergilerini usulüne uygun veriyorlar. Araçlar yenilendi, belli bir borç yüküne girildi bu vatandaş için de iyi aslında esnafımız için de iyi. Modern çalışma sistemi var artık. Kaçak taşıma derdi yok her şey elektronik ücret sisteminden görüyorlar. Biz bunu doğru bir sistem olduğunu düşünüyor ve savunuyoruz. Yeni kurulan bir yapı ve yeni araçlarla çalışıldığı için belli bir sıkıntılı süreç yaşıyorlar. Bu konuda biz büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Toplu Taşıma olarak bu süreci atlatmalarında, sınırlarımız dâhilinde, yapabileceğimiz koşullar neyse bunları yerine getireceğiz. Birkaç çözüm önerimiz olacak. Kısa süre içerisinde işletmecilerimize destek olacağız” dedi.
“VERGİSEL YÖNDEN İYİLEŞTİRME İÇİN BAKANLIĞA TALEPLERİMİZ VAR”
Bu toplu taşıma sorununun tüm Türkiye’de yaşandığını söyleyen Ömercan Garipoğlu, “Giderler çok yüksek, vergi ücretleri öyle. Sistemin zorlayıcı kısmı vergisel yönden. Bizim bu anlamda da girişimlerimiz var. Ulaştırma Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına toplu taşıma esnafına teşvik, vergi ve mazotta ÖTV indirimi taleplerimiz oldu henüz bir yanıt alınamasa da taleplerin takipçisi ve ısrarcısı olacağız” dedi.