Nilgün KAYA
Ayvalık’ta Sakarya Mahallesi’ni güzelleştirme hedefiyle faaliyet gösteren Pirüpak ekibi, TEMA Şubesi ve Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çevre Kulübü öğrencileri ile birlikte ilçede naylon poşet kullanımını azaltacak kampanya başlattı. Bir firma ve Suriyeli göçmen ailelerin de katkısıyla hazırlanan 5 bin adet bez torba, semt pazarlarında vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.
Mart ayında Sakarya Mahallesi’ni güzelleştirmek için esnaf ve turizmcilerin de bulunduğu vatandaşlar, bir araya gelip oluşturdukları ve ‘Pirüpak’ ekibi, ikinci el tenekeleri boyayıp saksılara dönüştürüp mahalleye yerleştirdikten sonra yeni bir projeye başladı. Pirüpak ekibinden aynı zamanda Ayvalık TEMA Sorumlusu olan Haluk Aysu ve eşi İngrid Aysu, Pirüpak Grubu ve Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik Lisesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çevre Kulübü ile yeni projede işbirliği yaptı.
RENGÂRENK BEZ TORBALAR VATANDAŞLARA DAĞITILDI
Görüntü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla mahalleyi güzelleştiren ekip, TEMA ve Denizcilerin desteği ile bu kez çevre ve insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan naylon poşetlerin ilçede kullanımını azaltma yönünde çalışmalara başladı. İstanbul’dan bir firma kumaş, Suriyeli bir göçmen aileişgücü desteği verdi, hazırlanan rengarenk torbalar ilk olarak Perşembe günü kurulan semt pazarında vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. Lise Çevre Kulübünden Yiğit Ener, Umut Coşut, Eray Çetin ve Fatih Kızılata, Çevre Kulübü Danışmanı Aynur Çiftçi, Pirüpak ve Ayvalık TEMA sorumlusu Haluk Aysu ve İngrid Aysu, hazırlanan stantta bez torbaları vatandaşlara dağıttı. Bez torbalar yaklaşık 2 saat içinde tükendi.
“YAZ SONUNA KADAR 5 BİN ADET BEZ TORBAYI ÜCRETSİZ DAĞITMAYI HEDEFLİYORUZ”
Haluk Aysu, “ 4 aydır bu proje üzerinde çalışıyoruz amacı muazzam plastik çevre kirliliğini az da olsa hafifletmek. Bu projeye başladığımız zaman ihtiyaç bir kumaş sponsoru ve işgücü bulmak gerekiyordu. İstanbul’dan Uğurteks firması bize 14 top kumaş verdi. Göçmen aileler dikerek bize katkı verdi. Bundan 5 bin torba elde ettik. Belediyemiz de Pazar yerinde bize yer temin etti. Standımızda her hafta 250 civarında ücretsiz olarak torba dağıtarak yaz sonuna kadar 5 bin torba dağıtma hedefine ulaşmaya çalışacağız. Bu gerçekleştiği zaman Ayvalık’ta naylon poşet sorunu bitecek diye bir şey yok ama insanların kullanım alışkanlıklarını değiştirerek plastik kullanımını azaltmada önemli bir adım atılacağına inanıyoruz. Umarım yaz sonunda pazara geldiğimizde birçok insanın elinde hazırladığımız bez torbalarını göreceğiz ve tüketimi azaltacağız” dedi.
“PLASTİĞİ YİYORUZ”
Okulun Çevre Kulübü Danışman Öğretmeni ve TEMA Eğitmeni Aynur Çiftçi, “Denizcilik Lisesi öğrencilerimizin dikkatini çeken bir şey vardı. Bu plastik torbalar granül hale geliyor, hayvanlar yiyor, insanlar yiyor, su kaynaklarına karışıyor dolayısıyla biz plastikleri yiyoruz. Yani çevre kirleniyor, çirkin görünüyordan daha fazla bu şekilde giderse, ortalığı plastikle, poşetle doldurmaya devam edersen öleceksin. En başta insan bireysel olarak zarar göreceksin. Biz bunu insanlara fark ettirirsek sonuç alırız diye düşündük ve bunun üzerine proje hazırladık ve baktık ki TEMA projesiyle bizim projemiz örtüşüyor. Şu dakikadan sonra da hem öğrencilerimize hem Ayvalık halkına bu gerçekleri anlatarak insanlarda bu alışkanlığı sağlamaya çalışacağız” dedi. Kendilerine bez torba hediye edilen vatandaşlar, “Doğaya zarar vermek istemediğimiz için biz de destek veriyoruz. Kirlilik konusu ile bir türlü baş edemiyoruz. Bez torba uygulaması çok güzel bir uygulama” dedi. Kafe işletmecisi Damien Dessane’de üyesi olduğu Pirüpak grubuna, ‘kahve içene bez torba hediye’ kampanyası ile destek veriyor.