Nilgün KAYA
Ayvalık’ın kristal kumlu kumsalı ve denizi ile ünlü Sarımsaklı Plajına verilen Mavi Bayrak, Balıkesir Büyükşehir Belediye ve Ayvalık Belediye Başkanlarının katıldığı törenle çekildi. Törende, çevre korumasının turizmle örtüştüğü ve Ayvalık’ın sorunlarının elbirliği ile uzlaşı halinde çözüleceği mesajı verildi.
3 yat ve Marina ile birlikte 13 Mavi Bayrak almaya hak kazanan Ayvalık’ta, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Oteller önü Sarımsaklı Halk Plajına verilen Mavi Bayrak, 15 Haziran Perşembe günü saat 14.30’da düzenlenen törenle çekildi. Sarımsaklı Plajında 2017 Mavi Bayrak törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Müdürü Mustafa Bayram, Türkiye Eğitim Çevre Vakfı Kuzey Ege Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve müdürlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
“İŞİN İÇİNE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ DÂHİL ETTİK”
Türkiye Eğitim Çevre Vakfı Kuzey Ege Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, “Uluslararası olarak turizm sektöründe dünyanın en çok tanınmış etiketlerinden biri. 1993 yılından bu yana Mavi Bayrak sayımızı Türkiye’de arttırarak bugüne geldik. Bugün itibariyle dünyada 454 plaj ile üçüncü sıradayız. Balıkesir’de 22 Mavi Bayrak, Ayvalık’ta da 13 Mavi Bayrak var. Bunlardan daha önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum Mavi Bayrak çalışmalarına Büyükşehir Belediyesi’nin de dâhil olması bunun anlamı Edremit Körfezine baktığımızda yıllardır deniz suyunun kalitesi ile ilgili yıllardır sıkıntılar vardı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile 2 yıldır temas içindeyiz. Ayvalık, Burhaniye ve ikisi Edremit’te olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olmak üzer 4 noktaya Mavi Bayrak vereceğiz. BASKİ işin için dâhil olacak ve deniz suyu kalitesinin mükemmele ulaşmasının ilk aşamasıdır” dedi.
“DEĞERLERİMİZİ, TARİHİMİZİ, ÇEVREMİZİ KORUYARAK AYVALIK’I PARLATACAĞIZ”
Ayvalık’ın her tarafının özenle korunması gereken bir cennet olduğunu ifade eden Rahmi Gençer, “Balıkesir’de 22 Mavi Bayrak’ın 13’ünün Ayvalık’ta olması çok önemli. Gönül ister ki hem Balıkesir’de hem Ayvalık’ta bu sayıları arttıralım. İnşallah önümüzdeki yıllarda Mavi Bayrak sayısını arttıracağız. El birliği ile bu işleri koordine ve iletişimle uzlaşma ile yapılırsa bunların olacağını düşünüyorum. Turizm ve çevre örtüşen şeyler, çevre korunmazsa turizm olmaz hatta yaşam olmaz. Turizm burada büyük istihdam yaratan bir konu. Şimdi de UNESCO sürecine girdik. Bütün değerlerimizi, doğamızı, yaşanabilir bir çevre anlayışı ile çevremizi koruyarak el birliği ile çalışarak Ayvalık’ı mızı parlatacağız. Ayvalık’ın buna ihtiyacı var. Şu ana kadar çok yol alındı ama eksikliklerimiz de var. Eksikliklerimizi en kısa zamanda tamamlayacağız. Kuzey Ege Bölgesinde, Ayvalık’ta insanların yapabileceği o kadar çok faaliyet var ki yeme kültüründen denize girmeye, sadece yaz sezonunda değil sonbahar ve kış aylarında da Ayvalık’ta, Cunda’da, Küçükköy sokaklarında, bu doğa harikası bölgede gezebilirler. Ben herkese sesleniyorum Ayvalık’a geldiyseniz hemen bir daha gelin gelmediyseniz koşarak gelin” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı ve BASKİ müdüründen Ayvalık ve Altınova Arıtmalarının çalışmasını talep etti. Cunda da kanalizasyon sorunlarının çözümlenmesini ve Sarımsaklı sahilinde tatilciler için şezlong yeri bırakılmasını şezlongların denizin dibine kadar konulmamasını istedi.
“AYVALIK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Balıkesir bir turizm şehri. Marmara’sıyla, Egesiyle. Turizmin gelişmesi, büyümesi ve daha fazla turizm geliri elde edilmesi için çevremizin temiz olması lazım. Suyumuzun akması lazım. Biz de büyükşehir olarak istiyoruz ki sahillerde, disiplinli, kuralları bir düzenleme olursa vatandaşlarımız da bu kurallara uyarsa çevremiz de temiz olur. Ayvalık bizim için çok önemli. Ayvalık’ı bütün dünya tanıyor ama daha iyi tanısın istiyoruz. Biz Büyükşehir olarak Ayvalık’a çok önem veriyoruz. Ayvalık’ın 50-60 yıllık rüyası, hep konuşulan, Cunda’ya olan kanal kapanmış öyle bir kanalın açılmasını başlattık. 15-20 gün içinde su da Edremit Körfezinden Ayvalık’a girmeye başlayacak. Altınova’dan Ayvalık’a gelen asbest boruları değiştirdik. Geçen hafta Altınova’dan Sarımsaklı gelen asbest borular kalktı. Arıtma konusunda yapan firma şartları yerine getirmediği için hukuki süreç devam ediyor ama bir derin deşarj yapıyoruz. İnşallah sahilde de bir düzenleme yapacağız. İstiyoruz park yeri olarak ta vatandaş Sarımsaklı’ya geldiğinde rahat etsin, suyu kesilmesin ve istiyoruz ki su kolay elde edilmiyor vatandaş tasarruflu kullansın. Su ucuzladı ama su ucuz diye de vatandaşımız açsın musluğu bahçesini sulasın su ondan yetmiyor. Baraj bitiyor” dedi. Konuşmaların ardından Mavi Bayrak hep birlikte göndere çekildi ve Sarımsaklı sahilinde yürüyüş yapıldı.