Nilgün KAYA
Ayvalık İlçesi Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) 2017 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu, 27 Aralık Salı gün Ticaret Odası Salonu’nda yapıldı. Birlik yönetimi toplantıda mali tablo kadar üyelerinin yeterli ilgiyi göstermeyen AYTUGEB’in Ayvalık turizmcisinin sesi olduğu vurgulandı.
Saat 10.00’da başlayan, AYTUGEB 2017 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu gündeminde; 2017 yılı mali tablosunun paydaşlara aktarılması ve 2018 Yılı tahmini bütçesinin görüşülerek oylanması yer aldı. Toplantıya; Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, Belediye Başkanı ve AYTUGEB Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı ve birlik başkan vekili İbrahim Kantarcı, birliğin encümen ve meclis üyeleri ile turizm sektör temsilcileri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Divan başkanı ve iki kâtip üye ile başkan vekili seçimi yapıldı. Alp Sezek divan başkanı, Ferzan Kandemir ve Levent Billurcu kâtip üyeler olarak belirlendi. AYTUGEB’in ‘Visit Cunda’ ve ‘Yaşayan Mutfak Ayvalık’ gibi projeleri ile katıldığı fuarları içeren 2017 yılı faaliyetlerini birlik genel sekreteri Ümit Özgültekin anlattı. Birliğin mali tablosu hakkında bilgi verilen toplantıda, gider ve gelirlerin denk olarak 2018 yılı tahmini bütçesinin 248 bin 65 lira olduğu açıklandı. Tahmini bütçe oy birliği ile kabul edildi. Gelirin yüzde 95’ini Ayvalık Belediyesinin karşıladığı, üyelerinin aidat ödemesinin çok düşük olduğu, gelirin ancak yüzde 5’lik dilimini oluşturduğu vurgulandı.
“AYTUGEB, AYVALIK’A LAZIM”
Birlik Başkanı Rahmi Gençer, “AYTUGEB aidatını ödemeyen üyelerini icraya vermek istemiyor. Aslında bu yetkisi var ama bu yöntem uygulanmıyor” dedi. Bir birlik üyesinin ‘Ödeyenler cezalandırılıyor o halde’ demesi üzerine Başkan Gençer, ‘haklısınız. AYTUGEB bize çok lazım. Biz başta oluruz olmayız ama sizler hep buradasınız o nedenle AYTUGEB’i ayakta tutmamız lazım. AYTUGEB hem turizmcilerin sesi hem de birlik ile birçok bürokrasi aşılıyor. Biz bu AYTUGEB’i turizmciler esnaf ve Ayvalık halkı için tutuyoruz. Bazı şeyleri tek başınıza yapamazsınız. Birlikte AYTUGEB üzerinden yapabilirsiniz. Bunu bırakmayalım arkadaşlar. Bu heves gitmesin. Turizm alt yapı birliğini kurmuş bu şansı yakalamış bir ilçeyiz. Birlik sizin, sahip çıkın’ yanıtını verdi. İşletmecilerin uyguladığı fahiş fiyatların turizme olumsuz etkisi olduğu yönündeki bir yorum üzerine fiyat listelerinin de açık şekilde yerleştirilmediği de gündeme geldi. Belediye başkanı “Bazı sesi çok çıkan işletmecilerimiz kendilerinin ücretleri pahalı olduğu için diğerlerine de yaptırtmıyorlar. Ancak dünyadaki örnekleri gibi bir fiyat uygulamasını ciddi şekilde yaptıralım. Yapılmadığı için hem eleştiriliyoruz hem de ileride zararını göreceğiz” dedi.
“PAYDAŞLARLA BİRLİKTELİK YOKSA BAŞARI SAĞLAYABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, “Turizm bölgelerinde görev yapmış bir mülki idare amiri olarak sektörün içerisindeki paydaşlarda birliktelik yoksa başarı sağlayabilmek, turizmde karakter oluşturmak çok mümkün değil. Şanslısınız ki böyle bir birlik var. Bunu işler hale getirmek gerekli. Bir çatınız var bununla beraber ilgili paydaşlar size yardımcı olacaktır” dedi.
Aidatların ödenmesinin nasıl sağlanacağı üzerine görüşler ortaya atılırken ikinci bir toplantı daha yapılması gündeme geldi. Ayvalık’taki turistik tesis sayısının yaklaşık 220 olduğu ve turizmcilerin hepsinin birliğin doğal üyesi olduğu belirtildi. Toplantıda ayrıca ilçedeki çevre ve görüntü kirliliği gibi çözüm bekleyen sorunları da gündeme geldi.