Nilgün KAYA
Ayvalık, 1. Doğa Festivali ne hazırlanıyor. Ayvalık’ın özgün gastronomisini, doğası, tarihi, mimarisi ve yaşam kültürü ile bir arada sunacak festival öncesi, hazırlıkların katılımcılarla paylaşıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
28 Mart Çarşamba günü Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen toplantıda 3-6 Mayıs tarihlerinde Ayvalık-Küçükköy ve Cunda merkezli planlanan festivalin ortak bir sinerji yaratacağına dikkat çekildi.
İlk kez düzenlenecek Doğa Festivali ‘İstifnolu Günler’ öncesinde gelinen son aşama hakkında bilgi veren festival yönetimi Aydın Aktuğ, festival kapsamında planlanan etkinlikler arasında; lezzet durakları ve yemek atölyeleri, doğa pazarı, doğa yürüyüşü, yoga, doğal yaşam, el sanatları stantları, ‘Dünya için bir şey yap’, Ege Şarkıları konseri, doğa ve mübadele içerikli film gösterimleri ve çocuklar için etkinlikler yer aldığını söyledi. Karbon salınımı en yüksek noktasının Ege olduğunu belirten Aktuğ, Ayvalık’taki Doğa Festivalinde bu noktaya da dikkat çekeceklerini ifade etti. Ayvalık’ı doğası, mimarisi ve gastronomisi ile çok güzel bir peyzaj olduğu bilinciyle, ortak bir sinerji yaratarak ilçeye katkı sağlamak amacıyla Doğa Festivalini düzenleyeceklerini söyleyen İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Melih Çakırca, “Cumhuriyet Meydanı’nda her esnafın ürününü satması için planlama yapıyoruz. Ayvalık’ın yöresel ürünleri olacak bu stantlarda. Halkımız da bu işe katılabilir. Geniş çaplı bir organizasyon düşünüyoruz. İçinde sağlığını eğitimin kültürün birleştiği bir festival yapmak istiyoruz. Ayvalık esnafının bir can suyuna ihtiyacı var” dedi.
“HERKESİN KATKI SUNMASINDA FAYDA VAR”
Böyle bir festival için talepler olduğunu ve ilçede de potansiyel olduğunu belirten Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, “Ön ayak olunması gerekiyormuş. Un var şeker var helvayı hep birlikte yapacağız. Herkes bu işe destek verdiğinde Ayvalık’ta 3 günlük bir şölen ve bahar havası yaşanır” dedi.
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, “ATO olarak 14 senedir zeytin hasat günleri organizasyonu yapıyoruz. Ayvalık çok zengin bir bölge. Doğası ile mimarisi ile. Hem ülke genelinde hem de uluslararası boyutta çok farklı yerlere gelebiliriz. İnanıyorum ki bu iş uzun yıllar devam edecektir aynı zeytin hasat günleri gibi ” dedi.
Sebze ve Meyveciler Odası Elmas Özmen, ismine uygun olarak doğa yürüyüşünün etkinliklere dahil edilebileceği, ilçede çok yoğun olan otlarla ilgili özel tezgahların hazırlanabileceği ve liman içinde tekne turu yapılması önerisinde bulundu. Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen ise etkinliği Cumhuriyet Meydanı yerine ilçe içinde farklı bir meydanda yapma talebinde bulundu. Turizm Esnaf Güç Birliği adına söz alan Mehmet Cemil Tosunoğlu , Ayvalık Tabiat Parkının Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olduğunu ve tehlike altında olduğunu belirterek festivalde bu konuya dikkat çekilmesini önerdi. Ali Bey Cunda Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği yönetim kurulu üyesi Abdullah Şengörenoğlu, “Buraya gelen insan Enginar yemeğe değil, buraya gelen insan Ayvalık’ın kültürüne mimarisine, huzuruna geliyor. Gelenlere sunulacak şeyler yiyecek, içecek değil beyne de hitap edecek şeyler olmalı” dedi. İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, festival kapsamında yaşanabilecek sorunların hep birlikte paylaşılması durumunda daha başarılı bir festival olacağına inandığını söyledi.