Nilgün KAYA
Ayvalık Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer yönetiminde, Orhan Peker Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.
Ahmet Erkal, Muhittin Tüfekçi Aydın Derinova ve Arif Tünek mazeretleri nedeniyle katılamadığı toplantı, saygı duruşu ile başladı. Her meclis toplantısında olduğu gibi yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Yaz mevsimine giriyoruz ama önce Ramazan ayını yaşayacağız. Ramazan ayı ülkemize huzur, barış ve mutluluk getirir diyoruz. Alınan kararla Türkiye’de 24 Haziran’da genel seçime gidiliyor. Haziran ayında yapılacak genel seçimde hayırlı olsun. İnşallah barış içinde bir seçim geçirir ülkemiz. Sonucu da ülkemize ve dünyaya hayırlı olur. Ayvalık doluluk oranları açısından iyi bir sezon geçirecek gibi görünüyor. Çünkü Nisan ve Mayıs aylarına iyi başladık. İnşallah böyle devam eder ve Ayvalık yazın yine cazibe merkezi olarak esnafımıza, turizmcimize ve vatandaşımıza gelir kaynağı olur” dedi. Altınova’da Maden arama çalışmasının yine gündeme getirildiğini belirten Başkan Gençer, maden arama çalışmasına karşı olduklarını bir kez daha yineledi. Baharı karşılama olarak bilinen Teferiç Şenliğine herkesi davet eden Başkan Gençer, Doğa Festivalinin de başladığını hatırlattı ve böyle faaliyetlerin Ayvalık’ta olmasının önemli olduğunu söyledi.
2017 Mali yılı kesin hesabının görüşülmesi toplantının ilk gündem maddesi oldu. 1 milyon 150 bin liralık ek bütçe ile 2017 yılı gelir kesin hesap cetveli 117 milyon 150 bin lira olarak açıklandı. 2017 Mali yılı kesin hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.
“ÇÖP AKTARMA İSTASYONU MURATELİ YERİNE ÇAKMAK’TAKİ TAŞ OCAĞI ALANINA YAPILSIN”
Meclis İmar Komisyonundan gelen konular arasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından Ayvalık’ın Murateli Kırsal Mahallesi’nde yapmayı planladığı Katık Atık Aktarma İstasyonunun, Murateli yerine Çakmak Kırsal Mahallesi’nde bulunan taşocağı ve taş kırma tesisi alanına yapılması önerisini içeren Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciliğinin dilekçesi ele alındı. Toplanan çöplerin tırlarla Balıkesir’e enerjiye dönüştürülmek üzere gideceğini söyleyen Başkan Gençer, “Bandırma’da Gönen’de yapıldı ve bizim bölgemizde de bu yapılacak. Şu sorulabilir; şu anda ki çöp merkezinde bu yapılmadı diye. Çöp toplama alanı birinci derece sit alanı. Orada böyle bir şey yapmak başından beri suç. Sit oluğu için oraya yapılaşma izni verilmiyor. Büyükşehir yaklaşık 2 sene yer aradı. Köylerimizin sıkıntısını da düşünüyoruz ama 2 sene yer bulunamadı. Yer yok. Vahşi depolama alanımızın durumunu biliyorsunuz. Bu alan üzeri kapatılıp ağaçlandırılacak şekilde projelendiriliyor” dedi.
Komisyon söz konusu alanın zeytinlik olmadığını ifade ederek dilekçenin kabul edilmediğini belirtirken Halil Gür, iki dilekçenin bir arada incelenmesini talep etti. Gür, “Bu kararı oy birliği ile aldık. Vahşi depolamanın mutlaka kaldırılması için hep birlikte oy kullandık. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, Büyükşehir Belediyesi bu kararı alırken İl toprak kurulu tarafından alınmayan veya şerhli alınan karardan bahsetmiştir. Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneğinin de itirazı vardır ve ek olarak bir alternatif getirmiştir, bir yer teklifinde bulunmuştur. Bu iki itiraz birbirini bütünlemektedir, birlikte değerlendirilmelidir. Burada zeytin yasasına temas eden ve karşımıza bir mahkeme yapılırsa engel teşkil edecek dayanaklar vardır. Bu hadisenin hukuk komisyonuna gönderilmesini ve nihai karar verilirken Çevre Derneği talebinin değerlendirmesini teklif ediyorum” dedi.
Ayvalık Belediyesi’nin onayladığı planın 1/1000’lik plan olduğu, konunun Büyükşehrin yetkisinde olan 1/5000 binlik planla ilgili olduğu ifade edilerek Ayvalık Belediyesi’ne yapılan itirazın Büyükşehir Belediyesine yapılması gerektiği belirtildi.
“ÇÖZÜM BULMAMIZ GEREKEN KANAYAN BİR YARA VAR”
Taş ocaklarının başka bir statüde olduğu ve istasyon yapılması için izin alınmasının mümkün olmadığını söyleyen Belediye Başkanı “ Orada da aynı itirazlar olacaktır. Bu tip konularda herkesin itiraz hakkı vardır ve çok ta doğrudur ama bir çözüm bulmamız gereken kanayan bir yaradır. Ayvalık’ın çöpü çok fazla. Çok ciddi tüketim var Ayvalık’ta özellikle yaz aylarında ve artık boğazımıza kadar çöpün içindeyiz. Çözüm bulmamız gerek ama bunun için harta yapmak doğru değil. Burası uzun araştırmalar sonunda bulundu. Bu itirazları büyükşehre yapmaları ya da mahkeme yoluna gitmeleri yolunu tavsiye edeceğim” dedi.
“BU TESİS YAPILIRSA ZEYTİN YASASI DELİNMİŞ OLUR”
Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği başkanı Havva Taylan, “Mahkeme yolunu düşündük öncelikle Ayvalık Belediyesini vermek zorunda kalacaktık, sizi vermemek için dilekçe verdik. Büyükşehri mahkemeye vereceğiz ama otomatikman sizi de vermek zorunda kalacağız. Üzüldük gönül isterdi ki belediye meclis üyeleri Google üzerinden değil yerinde gidip görsün sonra karar vermelerini isterdik. Biz aslıya indikten sonra haberdar olduk. Büyükşehir Belediyesi, hazinenin birçok yeri var, belediyenin birçok yeri varken niçin bir yeri satın aldı ve orada çöp aktarma istasyonu yapmak istiyor. Gittik gördük yeri. 11 dönümlük arazi, yüzde 30’a yakın birinci derecede değerli toprağa sahip. Orada organik sebze meyve yetiştiriyor ve bir kısmı da zeytin arazisi. Elbette tesis depolama değil ama varolan bir zeytin yasası var ve sizler de dâhil hepimiz o yasa için mücadele verdik. Eğer bu tesis yapılırsa zeytin yasasını deldirmiş oluyor. Zeytin yasasını deldirip kendi bacağımıza kurşun sıkmış olacağız. Gömeç’ten Şirinkent başlangıcına kadar jeotermal ruhsatı aldıklarını biliyoruz ve ö bölge de jeotermal arazi içinde. Taş ocağına gittik. Oradaki arazi kötü, ulaşım da var. Önerimiz hem Ayvalık açısından fayda sağlayacak hem de kayalık alan olduğu için yeraltı içme suyunun da kirlenmesinin önüne geçilecek. Muratelinde yapılırsa çok ciddi kirlenme sorunu var. Arsenik hala konuşuluyor. Murateli köyü bunu hak etmiyor. Büyükşehir ile uzlaşma yoluna gidebilme ihtimaliniz olacağını düşünüyorum” dedi.
“TAŞ OCAĞI ARAZİSİ DAHA UYGUN”
Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun, “Raporda bu bölge 3. Sınıf tarım arazisi olarak belirtiliyor. Taş Ocağı 5. Sınıf arazi vasfına girer. Vasfı değiştirilmesi taş ocağının daha kolaydır ve geniş bir alan. Alanda inceleme yaptım. Granit var orada üst kısmı bazalt. Taban suyunda süzdürme söz konusu değil. Sadece yüzey suyunun geçmesi söz konusu. Çöple ilgili yüzey suyu değil yer altı suyu sorunu var. Teknik olarak bunu sunduk” dedi.
“TEKNİK İNSANLARA VE BİLİME İNANMAK ZORUNDAYIZ”
2 yıl önce çalışmanın başladığını ifade eden Başkan Gençer, “Temizlik İşlerimiz ve ben de zaman zaman dahil olarak yer araması yaptık. Taş ocaklarını da gösterdik. Tesis Havran’da kurulacaktı. Ayvalık’a mesafesi 70-80 km. yazın 25 aracımız çalışıyor. İlave yol yapmak zorunda kalacağız taşıma bütçesi çöp maliyetimizi üçe kalıyordu. Böyle bir olayla karşılaştığımız için yer arayışında bulunduk. Vahşi depolama alanımız da çevreye her geçen gün zarar vermeye devam ediyor. Her yaz yangınlardan korkuyoruz. Sürekli yangın çıkarıp ciddi zarar vermesinden korkuyoruz ve şehre de çirkinlik yaratıyor. Sonuçta teknik insanlara, bilgiye inanmak zorundayız. Biz buradan hiçbir şekilde suyun akmayacağı ve yeraltı sularına karışmayacağı anlatıldı, biz inandık. Zeytin yasasının Ayvalık için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz ve yasanın değiştirilmemesi için elbirliği ile mücadele ediyoruz. Çevre Derneğimizin ve Bülent Beyin duyarlılığına teşekkür ediyorum. Mahkemeye vermekte serbestsiniz ama Ayvalık’ın çöp sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Yapılan tesis enerji olarak geri dönecek. Taş ocaklarını düşündük olmadı ama büyükşehirle tekrar konuşacağım. Tekrar irtibata geçelim” dedi. Dilekçelerin reddedildiği komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi. İmar Dairesinden gelen konuların görüşülmesinin ardından meclise yeni gönderilen komisyona sevk edildi. Ak Parti, DSP ve bağımsız meclis üyelerinin imzasıyla sunulan ve Halil Gür tarafından okunan, personel maaşları, bozuk yollar, belediyeye ait işletmeler ve belediye alacakları gibi belediyenin ve kentin sorunlarını içeren, eleştirilerin yer aldığı ek gündem maddesi önerisine yanıt veren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Akaryakıt İstasyonu, Paşa Limanı ve Taş Köşk’ün durumları biz göreve geldiğimizde durumları hiç hoş değildi. Geçen sene çok ciddi bakıma aldık ve halkın hizmetine sunduk. Eylül başında açtık buraları. Yapılan masrafların karşılığını şimdiden başlayan ciro artışlarından görmekteyiz. İstasyonumuz şu anda bölgenin en çok akaryakıt satan istasyonudur. Bunun sebebi modernleşmiş ve hizmeti daha iyi sunmasıdır. Aynı mantıkla limanımızı yaptık. Masraf yapıldı ve her şey son sistem yapıldı. Bunları yine cebimizden para çıkmadan yapığımız sözleşmelerle halletmiş olduk”dedi.
“ASFALT KONUSU HEPİMİZİN KANGRENİ OLDU”
“Asfalt konusu ise hakikaten hepimizin kangreni oldu. Geçen sene Haziran ayında yaptığımız ihale ile Küçükköy’deki sahile bağlanan arka yol hem de hastane yolu dedikleri yolun stabilize asfaltını aynı zamanda Kipa’nın karşı bölgesinde ve çeşitli yerlerde satıh asfaltı yapılması ile Altınova sahilinin tümünün, 30 sene yapılmayan asfaltının yapılması, Şirinkent’e İtfaiye önünden Arıtmaya kadar asfalt yapılması, Lale Adası üzerindeki asfaltın yenilerek kaldırımların da yapılmasını içeren ihaleyi yaptık ve 1 Ağustos itibariyle şirkete devrettik. Fakat şirket başka bir taşeron şirkete vermiş. Onunla uğraştık. Zamlardan dolayı Ayvalık’ı zarar ettirmemek adına biraz daha süre verdik. Çünkü ciddi anlamda asfalt fiyatları yükseltti. Baktık ki taşeron firmanın bunu yapmanın Ayvalık’ı zarar etmemek adına, ana firmaya döndük ve ceza yazdık. Altınova şehir merkezindeki yol konusunda uyarmamıza rağmen, ihalesi yapılmış, İller Bankasında karşılığı olan para olmasına rağmen şirket teminat mektubunu yaktı ve gitti. Biz de çok ciddi ceza yazdık. 10 gün önce yeni bir süreç başlattık. Tahmin ediyorum bu Cuma değil ondan sonraki Cuma’dan itibaren bütün yolların asfalt çalışmaları başlayacak. Yarın itibariyle Küçükköy arka yolunun satıh kaplama asfalt çalışması başlıyor. Altınova merkez sahil yolu ve diğer saydığım bölgelerin sıcak asfalt çalışması acilen başlıyor. Biz yaşanan olayın sebebini anlayamadık. Bunu siyasi olarak yorumlayanlar var. Yaşadığımız sıkıntıyı biz de biliyoruz. Şehrimizin az parası ile çok iş yapmaya çalışıyoruz. Asfalt sorununu maalesef yaşadık ama sezona girerken bunların hepsi bitecek. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“YÜZDE 50’YE YAKIN GELİRİMİZ KESİLİRKEN GELİRLERİMİZ NASIL ARTTIRDIĞIMIZ GÖRÜLMEKTEDİR”
“Alacaklar konusunda, borcu olup ödeme niyeti ile gelenlere bir taksitlendirme yapıyoruz. Bir peşin ücret alıp icrasını kaldırıp diğer taksitleri bekliyoruz. Bu şekilde kaldırdığımız icralar oluyor. Borcu 100 bin olan kişiye 25-30’unu öde diyoruz. İcrayı kaldırıyoruz, ona bir nefes verdiriyor, diğer taksitleri aydan aya alıyoruz. Yaptığımız işlem budur. Çok uzun senelerdir birikmiş olan rakamları tahsil etmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 40 senedir birikenleri icraya çıkaran idare de biz olduk. Şu anda 160’ın üzerinde mülkü ihaleye çıkaran da biz olduk. Kimse çıkarmadı. Gelirlerimizi arttırmış durumdayız. 2013’te devir aldığı yüzde 50’sine yakın gelirin gitmesine, kesilmesine rağmen bizim gelirlerimizi nasıl arttırdığımız görülmektedir. Bunların sebebi borçlarımızın arkasında alıcı olarak çalışmamız, aynı zamanda yeni gelir kaynakları yaratmamızdır.
“HER 100 KİŞİDEN BİRİ BELEDİYEDE ÇALIŞIYOR”
Bizim en büyük sıkıntımız şu anda işçilerimize olan maaş borcumuzdur. Taşeron işçilerine 3 maaş, kadrolu işçi ve memurlarına birer buçuk maaş borçludur. Mayıs ayında bunları ödemek için çalışmalarımızı yapıyoruz. 740 personelimiz var. Ayvalık’taki nüfusu düşünürseniz 70 bin nüfus var. Her 100 kişiden biri belediyede çalışıyor. Bu büyük bir rakam. Üç belediyenin elindeki işçiler kadroya katıldı. 180 Kadrolu işçimiz var. En iyi sosyal haklara sahip Ayvalık Belediyesi. Çok ciddi rakamlar alıyorlar. İnsanca yaşayabilecekleri rakamlar alıyorlar. Rakamları söylemek istemiyorum ama verilen sosyal haklar maaşlar kadardır. Memurlarımıza da maaşlarının üçte biri oranında sosyal haklar veriyoruz. 180 kadrolu işçimiz var ve bölgenin en iyi ücret alan, sosyal haklarını alan personel Ayvalık belediyesi personeli. Şu anda onlara verilen sosyal haklar maaşları kadardır. Şimdi hedefimiz inşallah Ayvalık Belediyesi mali hesapları bu Büyükşehir Yasasında yapılan değişikliklerle, çünkü bu yasa gelirlerimizin çok ciddi şekilde düşmesine neden oldu. İlçe belediyelerine tekrar eski kazançları ulaştırılabilirse şimdi geçici olarak gelip sürekli işçi haline dönen işçilerimize de o sosyal hakları verme imkanı yakalayacağımıza da inanıyorum.
“BÜYÜKŞEHİR YILLARDIR BİZE SİYASET YAPARAK 20 KÜSUR MİLYON LİRA PARAMIZI ALMAMAYA SEBEBİYET VERDİ”
60 km’lik sahil bandımız var. Yaptığımız çalışma 70 bin nüfuslu şehrin çok üstünde. Büyükşehir Belediyesi yıllardır bize siyaset yaparak en az 20 küsur milyon lira katı atık paramızı almamaya sebebiyet verdi. Sadece oturanlardan alıyorlar. Mahkemeye verdik. Bize verilen para yılda 2 milyon, çöp toplama için harcadığımız para 13-14 milyon lira. Ayvalık Belediyesi aradaki farkı tamamlamaya çalışılıyor. Kanun diyor ki ‘Çöp geliri hesaplanır. Çevre temizlik vergisi düşülür. Bizim gelirimiz 2 milyon. 2 milyonu düşün hane başına bölün, bu parayı su parasına ilave ederek vatandaşlardan alın. Almazsanız sorumlusunuz diyor’ biz mahkeme yoluna gitmemize rağmen karar aldılar ve şöyle dediler; ‘su harcanıyorsa alın’ dedi. Biz Ayvalık’taki sitelerde bir kişi otursa bile kapısına gidip çöpü alıyoruz. Oturuyor, oturmuyor diye bakmıyoruz. Kışın 150, yazın 200 kişi ile çöp topluyoruz. En uzak siteye de araç yolluyoruz. Kışın 16 araç, yazın 25 araç. 70 bin nüfusluk bir kentte 7 araç 70 kişiyle toplarsınız ama biz bunların 5 katı ile toplamak zorunda kalıyoruz ve bir de büyükşehirden payımızı alamıyoruz. Her sene bu para birike birike 20 küsur milyon yaptı. Bakın yaşadığımız siyaset bu. Siz büyükşehre gidin bu olayı anlatın. Biz defalarca anlattık. Gidin büyükşehre bağırın bunları biz orada bağırıyoruz. İmza atan arkadaşlar da bize orada yaptığımız mücadelede destek verin. Orada aleyhimize oy kullanıyorsunuz” dedi.
“50 SENEDİR SU ALT YAPISINA ÇİVİ ÇAKILMADIĞI İÇİN SU PATLAKLARINDA TÜRKİYE ŞAMPİYONUYUZ”
Yolların onarımına da değinen Başkan Gençer, “Ağustos ayında BASKİ ile bir anlaşma yaptık ve dedik ki siz bunları yapamıyorsunuz biz yapalım. BASKİ ile anlaştık. Şu ana kadar 800’ün üzerinde yer kapattık ve binin üzerinde yapılması gereken yer var. BASKİ Edremit’te bir şirket ile anlaşmıştı. Bir ay Burhaniye’de, 1 ay Edremit’te çalışıyor, 3-4 ay sonra Ayvalık’a gelip kapatmaya çalışıyordu. Tabii 50 senedir su alt yapısına çivi çakılmadığı için Ayvalık’taki su patlakları Türkiye Şampiyonuyuz. Şimdi böyle bir pozisyonda elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Şehir merkezinde ve Cunda’da çalışıyoruz. Ekiplerimiz çok ciddi çalışıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı’nda söz almıştık. Şu anda biz yağmur suyu drenajları, kanalizasyon ve su projesinin , Büyükşehir Belediyesinin mega su projesi çalışmasına ortak olarak başlıyoruz. Önümüzdeki hafta büyükşehirden gelecekler, Ayvalık kentsel sit alanı ve Cunda sorun yaşayan bölgeleri hem kanalizasyon planları hem de 50 senedir, 1978’den beri Rahmetli İzzet Aygüner’den beri alt yapısı yapılmayan çalışmalara ortak olarak bu projeleri kazandıracağız. Mağdur olan vatandaş oldu” dedi.
“İKİ MAHKEME LEHİMİZE SONUÇLANDI”
Seçim dönemi yaklaşırken bu tarz dilekçelerin olacağını, bunun demokratik olduğunu söyleyen Başkan Gençer, “Sıkıntılar var ama iki sonuçtan bahsetmek istiyorum. Bu dilekçeye imza atan arkadaşlarımız bizi mahkemeye vermişlerdi arsa satışları ile ilgili. Arsa satışlarında yanlışlık yapıldığını yanlış yapıldığı iddia edildi. O mahkeme sonucunda kamuoyunu bilgilendirmek adına söylüyorum. Danıştay geriye dönüşü olmadan, bir daha teklif edilmeden reddetti. Ayvalık Belediyesi’nin yaptığı işte hiçbir hukuksuzluk olmadığını belirtti. 2 sene önce başlayan dava bitti. Ayvalık Belediyesi’nin bütün prosedürleri doğru yaptığına ve suistimal olmadığına karar verdi. Aynı şekilde yıllardır uğraştığımız Kırlangıç Fabrikası‘nı bir sosyal alan olarak yapılmasıyla ilgili Ayvalık halkının, Kent Konseyinin fikrini alarak, Ayvalık’a nasıl bir kazanç sağlayacağını anlatmıştık. Ona rağmen belediye meclis üyelerimiz bizi mahkemeye verdi. O mahkemede Balıkesir İdare Mahkemesi bizim lehimize iptal etti” dedi.